A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.17.

A munkakörök harmada szűnhet meg hazánkban az MI miatt

A magyarországi munkakörök több mint harmada szűnhet meg a mesterséges intelligencia miatt – állapította meg az OECD friss kutatása. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országai közül hazánkban szűnhet meg emiatt a legtöbb munkahely, majd Szlovákia, Lengyelország és Csehország követ bennünket a legkitettebb országok sorában, míg Svédországban szűnhet meg a legkevesebb munkakör a mesterséges intelligencia miatt. A korábbi számítások szerint a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések automatizációt eredményeznek a gazdaságokban. Ennek egyik következménye számos jelenlegi munkahely megszűnése lehet.

A vártnál kisebb mértékben nő a kínai GDP

A vártnál kisebb mértékben emelkedett a kínai GDP a második negyedévben- a kínai statisztikai hivatal ma reggel közölt adatai szerint. A bruttó hazai termék 0,8 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, amely az előző negyedéves 2,2 százalékos növekedés után lassulást mutat. Az adatokból kiderült, hogy jóval lassabban lábal ki a kínai gazdaság a kovid miatti visszaesésből, amit a világgazdaság lassú növekedése sem segít.

Jók a magyar gazdaság kilátásai

A magyar gazdaság kilátásai jók, két válságot leküzdve erőteljes növekedést fogunk felmutatni a jövő évben – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter. Szerinte nagyon feszes a munkaerőpiac, azaz alacsony, 4 százalék körüli a munkanélküliségi ráta. Magyarországon magas a beruházási ráta, ez a GDP 28 százalékát teszi ki, ami a legmagasabb szám az unióban, s azt jelzi, hogy a következő időszakban is jók a kilátások. Varga Mihály ugyancsak jó hírnek nevezte, hogy magas szinten vannak a külföldi beruházások. Kifejtette: az elmúlt 3 évben már nem Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból jött a legtöbb tőke, hanem Kínából és Dél-Koreából.

Borúlátóbbak a vállalatvezetők a magyar export célországokban

A tavalyi optimizmus után jóval óvatosabbak az európai és amerikai vállalatok az exportkilátásaikat illetően – derül ki az Allianz Trade 3000 cégre kiterjedő kutatásából. A magyar kivitel legfontosabb célországaiban működő vállalatok jóval alacsonyabb exportbevétel-növekedést várnak idén, mint tavaly. A megkérdezett vállalatok 40 százaléka tart továbbá a nemfizetési kockázat növekedésétől idén, emellett 42 százalék számít a fizetési határidők hosszának növekedésére. Az is kiderült, hogy továbbra is az ellátási lánccal kapcsolatos kihívások és kockázatok a legnagyobbak, de idén már a pénzügyi korlátok is kezdenek megmutatkozni.