A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.13.

Májusban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

Májusban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött - erősítette meg a második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest májusban 1,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. A feldolgozóipari alágak többségében éves összevetésben csökkenést mértek, a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában viszont növekedést. Az ipari export volumene 0,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 14,6, a villamos berendezéseké 25 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 18,4, a feldolgozóiparé 11,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A reálbérek jelentősen csökkentek 2023 első negyedévében a tavalyi év első negyedévéhez képest

A reálbérek 15,6 százalékkal csökkentek Magyarországon 2023 első negyedévében 2022 első negyedévéhez képest – derült ki az OECD munkaerőpiaci jelentéséből. A dokumentum szerint semelyik másik országában nem volt ekkora visszaesés. A publikált adatok szerint szinte mindenhol visszaesett a reálbérek értéke, de az OECD-országok között az átlagos elmozdulás –3,8 százalék volt. Magyarország ezt több mint négyszeresen felülmúlta. Mindez annak tudható be, hogy rekordmértékű volt az infláció, és annak hatását csak kismértékben sikerült kompenzálni a bérek emelésével.

Minősítik a logisztikai parkokat, elindult a pályázat a GFM honlapján

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium honlapján elérhetővé vált a Logisztikai Park Címpályázat, amelyben a logisztikai parkok intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park vagy helyi logisztikai park minősítést szerezhetnek – közölte a szaktárca. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kormány által létrehozott új minősítési rendszer célja egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszer létrehozása, amelyben a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósulnak meg.

Elkezdtek új munkahely után nézni a magyarok

2023 második negyedévében tovább erősödött munkavállalói aktivitás a hazai munkaerőpiacon. Az ország minden vármegyéjében nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma: az előző év azonos időszakához képest átlagosan 44 százalékkal. A legnagyobb emelkedés arányosan Budapesten, Békés és Pest vármegyében mérhető. A meghirdetett állások száma azonban szerte az országban csökkent – derült ki a Profession.hu aktuális negyedéves jelentéséből.