A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.10.

Egy hét alatt elérte a 25 milliót az összes letöltések száma a GVH által működtetett árfigyelő oldalon

A Gazdasági Versenyhivatal azt közölte szombaton, hogy jelenleg hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában, több mint 60 termékcsoport árai találhatók meg az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető árfigyelő rendszerben. Az első hét tapasztalatairól azt közölték, hogy az árfigyelő nemcsak az egyes termékek árának összehasonlíthatóságát biztosítja a fogyasztók számára, hanem hatékonyan járul hozzá a piaci verseny fokozásához, az árak csökkentéséhez, ezáltal pedig az infláció letöréséhez. Egy hét alatt elérte a 25 milliót a letöltések száma, de már dolgoznak az árfigyelő rendszer továbbfejlesztésén.

Alacsonyabb exportbevétel-növekedéssel számolnak a magyar export főbb célpiacain működő vállalkozások

A magyar export legfontosabb felvevőpiacain működő cégek 2023-ban az előző évihez képest jóval alacsonyabb exportbevétel-növekedést várnak - közölte az Allianz Trade kereskedelmi hitelbiztosító. Csaknem 3000 vállalatot kérdeztek Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a 2023-ra vonatkozó exportvárakozásaikról. A vizsgált országok a GDP 81 százalékát elérő magyar exporton belül a teljes kivitel közel felét adják. A felmérés eredménye azt mutatta, hogy az érintett hét országban működő cégek exportnövekedése várhatóan 5 százalékra lassul idén, ami harmadannyi, mint amennyit a 2021-2022-es várakozások mutattak.

A Huawei pekingi Bemutató Központjába látogatott Nagy Márton

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és a tárca delegációja a Huawei pekingi Bemutató Központjába látogatott - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A látogatás központi témája az ipar digitális átalakulása volt. A miniszter a közlemény szerint kifejtette, a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja hazánkban, a versenyképes gazdaság fenntartásához azonban kettős transzformációra van szükség: a vállalkozásoknak "zölddé" és "digitalizálttá" kell válniuk, Magyarországot pedig fejlesztési központtá kell tenni. Ehhez szükséges az ipari innováció és a K+F tevékenység fokozása, és el kell érni, hogy hazánk 2030-ra a legjobban teljesítő 10 uniós ország egyike legyen a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve – fogalmazott Nagy Márton.

Júniusban kissé bővült a használtautó-import

Júniusban 9422 import használt személyautó került forgalomba Magyarországon, ami az előző hónaphoz képest 2 százalékos növekedést jelent, ugyanakkor a tavaly júniusi mennyiségtől 12 százalékkal marad el - közölte a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adataira hivatkozva. Az import jelentősebb kiugrására a második fél évben sincs sok esély az elemzés szerint, ugyanakkor kedvező irányú folyamatok hatására lassú visszatérés kezdődhet a korábbi szintekhez.    A használtautó-import mennyisége az első fél évben 53 524 volt, ami 22 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában regisztrált 68 969-es értéktől.