A kamara rövid gazdasági hírei 2023.07.12.

KAMARÁNK RÖVID GAZDASÁGI HÍREI 2023.07.12-én:

Továbbra is kiemelkedő a magyar infláció

Júniusban a magyar infláció a KSH mérése szerint 20,1 százalék volt, ami továbbra is kiemelkedik az uniós átlagból – ez derül ki az Eurostat adataiból. Az OTP Bank elemzői szerint az infláció idén 18, jövőre pedig öt százalék lesz, és nincs semmi ok arra, hogy a korábbi prognózisukat a júniusi adatok ismeretében átírják. A bank elemzői szerint a dezinflációt támogatja a lakosság visszaeső fogyasztása, amit a kiskereskedelmi forgalom gyengesége plasztikusan jelez. Az előrejelzések szerint 2024-ben szinte biztosan, de nagy valószínűséggel 2025-ben is az EU magasabb inflációjú országai közé fogunk tartozni.

Árcsökkenést várnak az építőanyag-kereskedők

Árcsökkenést prognosztizál az építési termékek egy részénél az építőanyag-kereskedő vállalkozások többsége. Mindezt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közölte a szövetségben Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat felmérésére hivatkozva. A tagozat elnöke, Juhász Attila közölte: tavaly, a konjunktúra időszakában a válaszadók 71 százalékának nőtt az árbevétele, idén azonban 92 százalékuk csökkenésre számít. Idén eddig 34 százalékkal kevesebb áru fogyott, mint az előző év azonos időszakában, az építőanyag-kereskedők 86 százaléka a jövedelmezőség romlásától tart. Szerinte jelentős árspirál van, a betonacéloknál 35 százalékos, a faanyagoknál 20 százalékos az árcsökkenés. A vállalási határidők is jóval korábbra kerültek.

Figyelmeztetést adtak ki a hőségben dolgozók miatt

Hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére, a nagy meleg, a tartósan 24 fok feletti hőmérséklet kockázatot jelenthet a munkabalesetek szempontjából is - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára ma az M1 aktuális csatornán. Zöld-Nagy Viktória hozzátette: elsősorban a szabadban végzett tevékenységekre vonatkoznak az előírások, ugyanakkor zárt térben is oda kell figyelni a megfelelő körülményekre. A jogszabály megfelelő hőmérsékletű védőitalt és a pihenőidőt ír elő kötelezően, emellett ajánlásokat fogalmaz meg.

Óriásira duzzadt a cégek adóssága

Jelentős emelkedést követően rekord szintre emelkedett a vállalatok adóssága a világon. Azok egy brit alapkezelő cég jelentése szerint nettó 456 milliárd dollárral, negatív csúcsnak számító 7800 milliárd dollárra, azaz körül-belül 2,6 billió forintra rúgott. Az összegzés azt is megállapította, hogy a hitelfelvételi kedv is alább hagy a várható kamatemelések miatt.

3 százalékos maginflációt mértek az USA-ban

A vártnál kisebb lett az éves infláció júniusban az Egyesült Államokban, a maginfláció is kedvezően alakult - derül ki a friss közlésből. Az éves fogyasztói árindex már csak 3%-on áll, a havi indexek is kedvezőbben alakultak a vártnál. A dollár jókora gyengüléssel reagált a hírre. Folytatódik az erőteljes dezinfláció az Egyesült Államokban, a fogyasztói árindex júniusban 3%-ra esett az előző havi 4,1%-ról, azaz az éves infláció már közelít a szövetségi jegybank 2%-os céljához.