A kamara rövid gazdasági hírei 2023.06.21.

 Mintegy 520 milliárd forintos kínai óriásberuházás érkezett Magyarországra

Egy új világgazdasági korszakba léptünk, amiben az akkumulátorgyárak jelenthetik a versenyelőnyt – közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a nyugati országok lemaradtak az elektromos átállásban Ázsiához képest, viszont úgy látja, hogy ennek a helyzetnek Magyarország lehet a nagy győztese. Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be a tárcavezető. A lítiumion-akkumulátorok és új kobaltanyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül százezer tonna lesz.

Világszerte minden negyedik munkavállaló új állást keres

A megélhetési költségek növekedése miatt világszerte minden negyedik munkavállaló, a megkérdezettek 26 százaléka mondta, hogy a következő 12 hónapban valószínűleg munkahelyet fog váltani.   Magyarországon ez az arány 18 százalék - közölte a PwC a globális munkaerőpiaci kutatása alapján. Az idén áprilisban készített felmérésbe 46 ország és földrajzi terület csaknem 54 000 munkavállalóját, köztük 500 magyarországi válaszadót vontak be. A közlemény szerint a legnagyobb valószínűséggel munkahelyet váltó munkavállalók közé tartoznak azok, akik túlhajszoltnak érzik magukat, akiknek nehézséget okoz a havi számlák kifizetése, illetve a Z generáció tagjai.

Magyarország zárkózik az uniós átlaghoz

Erősödtek a gazdasági kihívások tavaly, Magyarország ugyanakkor 4,6 százalékos GDP-növekedéssel folytatta a felzárkózást az uniós átlaghoz - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent, Magyarország 2022 kiadványában. A KSH honlapján közzétett összefoglaló szerint a geopolitikai feszültségek rontották az energiaellátás biztonságát, növelték az inflációt és a kormányzati szektor hiányát. A mezőgazdaságnak súlyos veszteségeket okozott az aszály, de minden más gazdasági ág hozzájárult a 2022-es növekedéshez. Az ipari termelésnek kedvezett a járműgyártás élénkülése és akkumulátorgyártás bővülése. A munkaerőpiaci folyamatok ugyancsak kedvezően alakultak, a foglalkoztatás továbbra is magas, ami hozzájárult a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez.

Módosítja egyes vállalkozások szerződésének árazását az MVM

Módosítja egyes vállalkozások szerződésének árazását az MVM, ezzel az érintett ügyfeleknek nincs teendőjük a társaság szerint - írja az Index. A vállalat ezt a lépést a kormány nemrég meghozott döntésének értelmében teszi meg. A fix, vagy fixált áras áramszerződésben a nettó 200 euró feletti díjrészt 5 ezer vállalkozás helyett az állam téríti meg az energiakereskedőknek, automatikus lesz a változás az idei második félévben, ugyanakkor a többségi állami, vagy önkormányzati tulajdonú vállalkozásokra nem érvényes a kormányzati döntés. Az energiakereskedők ugyanakkor nem esnek el ténylegesen bevételtől, mert az állam száz százalékosan kompenzálja őket, a kormányzati döntés ugyanis 40 milliárd forintos költségvetési támogatással jár, amelynek háromnegyede az egyébként is állami tulajdonú MVM Csoportnál jelentkezik.