A kamara rövid gazdasági hírei 2023.06.20.

Újabb 100 bázisponttal csökkentette a kamatfolyosó felső szélét az MNB

A várakozásoknak megfelelően száz bázisponttal szűkítette a kamatfolyosót a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a mai kamatdöntő ülésén. A döntés hátteréről Virág Barnabás, az MNB alelnöke hangsúlyozta, továbbra is óvatos, megfontolt megközelítésre van szükség a jegybank lépéseinél. Jelezte, hogy év végére érezhetően a 10 százalék alá eshet a hazai inflációs mutató. A nemzetközi környezetről elmondta, általános inflációs fordulat bontakozott ki, de a maginfláció kevésbé mozdult el, sőt, vannak olyan országok, ahol még emelkedett is, ami szerinte arra utal, hogy elhúzódó dezinflációra lehet számítani.

Októbertől ingyenes lehet a gumiabroncs-hulladék leadása

Az elhasználódott gumiabroncsokat októbertől ingyenesen lehet majd leadni, emellett a használt sütőolaj és a textilhulladék elkülönített gyűjtését is biztosítja a MOHU MOL Zrt. - mondta el az Energiaügyi Minisztérium tegnapi közleménye szerint Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár. A tervezet szerint a hulladékká vált gumiabroncsot október elsejétől kötelező külön gyűjteni és a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak leadni, aki térítésmentesen átveszi. A használt sütőolaj gyűjtésének biztosítása céljából az erre szolgáló gyűjtőedények elhelyezését a forgalmazó, a települési önkormányzat, az üzemanyag-töltőállomás és meghatározott oktatási intézmény a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján biztosíthatja. A hulladékká vált textiltermék elkülönített gyűjtése érdekében pedig a gyűjtőedények elhelyezését a forgalmazó és a települési önkormányzat a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján biztosíthatja - írták.

Sikeres évet zártak 2022-ben a munkaerő-közvetítők

Sikeres évet zártak 2022-ben a munkaerő-közvetítők: a megvizsgált 60 cég csaknem 80 százalékának nőtt és mindössze öt társaságnak csökkent az árbevétele - írta a HR Portál. Közölték, a munkaerő-kölcsönzők piacát évek óta a Prohuman 2004 vezeti, amely tavaly 12 százalékkal 42,8 milliárd forintra növelte forgalmát, és 1,6 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A WHC tavaly 45 százalékkal bővült, de a többi versenytárs sem panaszkodhatott, mert nagy a magyar gazdaság kékgalléros munkaerő-éhsége. A portál kiemelte azt is, hogy a szolgáltatók toborzási kapacitásai kiépültek Ázsiában, egyre több vendégmunkást hoznak be az országba.

Lehet, hogy nem sikerül elérni a 2035-re kitűzött kibocsátásmentességi célt

Az Európai Unió nem tartja a szükséges tempót ahhoz, hogy világszinten vezető szerepet tölthessen be az akkugyártás terén - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn. Az Európai Számvevőszék különjelentése szerint az unió sokat tett azért, hogy fejlessze akkumulátorokkal kapcsolatos iparpolitikáját, a nyersanyagokhoz való hozzáférés azonban továbbra is komoly problémát jelent, akárcsak az áremelkedés és a fokozódó nemzetközi verseny. Lehetséges, hogy az akkumulátorgyártási kapacitás bővítése nem lesz elég a növekvő kereslet kielégítésére, így előfordulhat, hogy az uniónak végül nem sikerül teljesítenie a 2035-re kitűzött kibocsátásmentességi célját – közölte a számvevőszék.