A kamara rövid gazdasági hírei 2023.06.16.

Új gazdaságvédelmi akciótervet dolgozott ki a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című reggeli műsorában adott interjút, amelyben elárulta: jövő héten a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter új gazdaságvédelmi akciótervet fog bejelenteni. A kormányfő elmondta, olyan intézkedéseket hoztak, amelyekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy a banki megtakarítások helyett az állampapír és a kincstárjegy irányába mozdítsák el a pénzüket. Ezért magas kamatot kínálnak az állampapírok után, és egy adót vetnek ki a nem államkincstári, hanem banki jellegű megtakarításokra. Ez egy ideiglenes intézkedés, addig tartják fenn, amíg a háború tart, és ha a háborúnak vége van, akkor ki fogják vezetni – mondta Orbán Viktor.

2027-ig 14 ezer milliárd forint jut területfejlesztésre Magyarországon

A magyarországi területfejlesztésre jutó forrásokat továbbra is a vidékre kell koncentrálni – erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt. 2027-ig 14 ezer milliárd forint jut erre a célra. A miniszter szerint Budapest az uniós fejlettségi átlag felett van, így egyértelmű, hogy az uniótól érkező pénzt hova kell koncentrálni. Az elmúlt évek zalai fejlesztéseit sikertörténetnek nevezte a politikus. Navracsics Tibor úgy fogalmazott, az uniós források a tervek szerint érkeznek Magyarországra, 2023-ban 1,5 milliárd euró, 2024-ben 2 milliárd euró, 2025-ben pedig 2, 8 milliárd euró várható.

Lagarde megszólalt az EKB kamatdöntése után: Lesz még kamatemelés

Az Európai Központi Bank tegnap közzétette a kamatdöntéséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy az EKB ismét emelt az irányadó kamaton. Emellett megismertük a jegybank makrogazdasági előrejelzéseit is. Christine Lagarde jegybankelnök elmondta, hogy további kamatemelések várható még, és a jegybank még nem tudja, mikor áll le a kamatemelésekkel, mert ahhoz a jelenleginél sokkal határozottabb dezinflációra van szükség. A döntés hatására az euró jelentős erősödésbe kezdett.

Reagált Európa a tegnapi jegybanki eseményre

A német rövid lejáratú kötvényhozamok ma új háromhavi csúcsot értek el.  Április közepe óta ez a legjelentősebb emelkedés, mivel a Federal Reserve és az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy a szigorítási ciklusnak még nincs vége. A pénzpiacok 3,9% fölé emelték az EKB kamatpálya-csúcsra tett tétjeiket. A Federal Reserve változatlanul hagyta a kamatlábakat, de jelezte, hogy a hitelfelvételi költségek akár fél százalékponttal is emelkedhetnek az év végéig.