A kamara rövid gazdasági hírei 2023.06.14.

Csökkent az itthoni építőipar teljesítménye

Az egy évvel korábbitól 3,2, az előző havitól 2,6 százalékkal maradt el az építőipar teljesítménye áprilisban. Az év első harmadában 7,7 százalék a bázisidőszakhoz viszonyított csökkenés, az új szerződésállomány pedig 37,5 százalékkal kisebb – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Mindkét építményfőcsoport termelése mérséklődött, az épületek építésének termelése 4,4, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal csökkent áprilisban az előző év azonos hónapjához képest.

Magyarországon lesz az egyik leggyengébb növekedés a régióban

Az Erste Research Group 1,3%-ra módosította a közép- és kelet-európai régióra vonatkozó 2023-as GDP-előrejelzését: Magyarország esetében lefelé húzták a várakozásokat. A felülvizsgálatot egyrészről a Horvátországra és Lengyelországra vonatkozó növekedési várakozások felfelé történő kiigazítása indokolja, másrészt lefelé húzták Csehország és Magyarország kilátásait, mivel mindkét helyen enyhe recesszió volt 2022 második felében, majd ez kitartott az idei első negyedévben is. Az elemzés szerint a gyenge külső kereslet lefelé mutató kockázatot jelent az olyan országok számára, mint Csehország, Magyarország és Szlovákia, mivel ezek kis, nyitott gazdaságok.

Az EU lakosságának ötöde van kitéve a szegénység kockázatának

Az Európai Unió lakosságának csaknem 22 százaléka, mintegy 95,3 millió ember volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának 2022-ben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A jelentés szerint az érintett lakosság olyan háztartásban élt, amely a szegénység és a társadalmi kirekesztés, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés, vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült. A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek 2022-es száma és aránya közel megegyezik a 2021-es adatokkal, tavalyelőtt ugyanis 95,4 millió érintettről számoltak be a tagállami hatóságok, ami szintén az EU lakosságának mintegy 22 százalékának felelt meg.

Tovább esik az amerikai infláció

Májusban jelentősen csökkent az éves infláció az Egyesült Államokban, és a maginfláció is mérséklődött - előbbi a várakozásokat is alulmúlta. A legfrissebb adatközlés azt is megerősíti, hogy az amerikai jegybank a mai ülésén már nem emeli tovább a kamatokat.