A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.06.12.

Már csaknem 20 milliárd forintot fizettek ki a Széchenyi Kártya Programban

Már csaknem 20 milliárd forintot fizettek ki a Széchenyi Kártya Programban. Fennállása óta mintegy 440 ezer ügylet jött létre több mint 6100 milliárd forint értékben – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében. A támogatói okiratok kiállítása folyamatos, a korábbiakhoz képest lényegesen felgyorsult, a kifizetések pedig ütemezetten zajlanak. Az elmúlt hetekben erről a gyorsításról tájékoztatták a programban részt vevő pénzügyi intézményeket is.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint strukturálisan magasabb infláció jöhet

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint strukturálisan magasabb infláció jöhet. Nagy Márton a Magyar Nemzetben közzétett vezércikke szerint a gazdasági sokkhatások miatt már középtávon is a korábbi szint fölé tolódhat az infláció, ugyanakkor strukturálisan is több tényező mutat a korábbinál magasabb drágulási ütem felé. Ezek között található a globalizáció újjászervezése, mely Nagy szerint hosszú évekig tarthat. A magasabb infláció felé mutat a protekcionizmus és az általa megnövekedett piaci koncentráció is. A miniszter felhívja a figyelmet arra is, hogy a vállalatok az újraalakuló világrendben egyre inkább az ároptimalizációra helyezik a hangsúlyt, amit meg is tehetnek a külföldi verseny visszaszorulásával.

Tovább erősödhet a kínai-magyar gazdasági kapcsolat

Szijjártó Péter szerint Kína a stratégiai partnerünk, és már 2020-ban is onnan érkezett hozzánk a legtöbb befektetés, amit a jövőben is ösztönözni fogunk. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, amellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár. A politikus úgy fogalmazott, 2020 volt az első olyan év, amikor a kínaiak hozták a legtöbb befektetést Magyarországra, és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év. Szerinte ennek az oka, hogy az elektromos akkumulátorok gyártói az európai tevékenységük számára Magyarországot választják helyszínnek, ezáltal találkozási ponttá váltunk a keleti és a nyugati befektetőknek. Hozzátette, továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat, vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzák.

Válságálló vezetői képzést tart a vármegyei gazdasági önkormányzat

Idén már harmadik alkalommal vehetnek részt június 15-én a vállalkozások a Válságálló vezetői képzés sorozat eseményén, mely a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara i3 klubja és a Dél-alföldi technológiaváltók üzleti közösségének kezdeményezése. A kamarai székházban rendezendő eseményen az kerül a középpontba, hogy miért érdemes vállalatirányítási rendszert bevezetni egy vállalkozásnál.