A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.13.

Döntenek az árstopokról
A hónap közepén születhet döntés az árstopokról a kormány közösségi médiában közzétett közlése szerint. Több mint egy éve vannak velünk az árstopok, melyek érvényét már több alkalommal meghosszabbította a kormány. Azok április 30-ig vannak érvényben, bár a kormányzati kommunikáció szerint ezeket addig megtartják, amíg az infláció nem csökken érdemben. A hatósági árak jelenleg több alapélelmiszerre, valamint a háztartási energiaszolgáltatásra is kiterjed. Az üzemanyagokra vonatkozó ársapkát még december elején szüntették meg.

Borúlátók az építőipari cégek
Összességében borúlátóbbak az építési piac helyzetével kapcsolatban az idei Construma szakmai vásáron kiállító cégek képviselői. Bár a megkérdezettek csaknem harmada javulásra vagy stagnálásra számít az építőipar és saját cége helyzete terén, 44, valamint 31 százalékuk szerint inkább romlik majd a szektor, illetve saját vállalkozásuk helyzete a következő egy évben. A kiállítók az elmúlt évben mind az építőipari piaci kereslet, mind pedig a vásárlóerő tekintetében jelentős visszaesést tapasztaltak. Az orosz-ukrán háború és a COVID-válság következményeit leginkább az ellátási láncok megszakadásában és az inflációs hatásokban érzékelték a megkérdezettek, de gondot okozott a nyersanyaghiány is.

Egyeztetett Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter
Szakmai egyeztetésen találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök reggel - írja közös közleményében a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium. A megbeszélésen áttekintették a magyar gazdaság aktuális helyzetét és a hazai gazdaságpolitika legfontosabb feladatait. "Az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának és a gazdasági ágak együttműködésének köszönhetően Magyarország sikerrel kezelte a Covid-járvány okozta válságot. A mostani háborús és szankciós válság megoldásában is kulcsfontosságú a fiskális és monetáris politika további szoros együttműködése" - írják a közleményben. A felek megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl rendszeres személyes egyeztetéseket folytatnak.

Szezonálisan nőtt, éves szinten csökkent az építőipar termelése
Havi alapon 1,9%-kal nőtt februárban az építőipar termelése szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva, de éves szinten 11,8%-kal esett, a 2015-ös szinttől pedig továbbra is elmarad az ágazat kibocsátása – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal mai adataiból. Az új szerződések volumene és éves indexe jócskán esik, ami lehúzza a teljes szerződéses állományt is, erre pedig további kedvezőtlen hatással lehet, hogy egyelőre magasan tartja a kamatokat a Magyar Nemzeti Bank, illetve az Európai Uniós források körül is tartós bizonytalanság mutatkozik.

Csökkenő árnövekedés Amerikában
A vártnál nagyobb mértékben csökkent az árnövekedés üteme az előző év azonos időszakához viszonyítva Amerikában. Az adatok megjelenését követően emelkedtek a vezető részvényindexek Európában, és Amerikában is szép pluszban voltak, majd a zárás előtt nem sokkal lefordultak a tőzsdék, miután az amerikai jegybank közzétette legutóbbi, márciusi ülésének jegyzőkönyvét. A dokumentumból az derült ki, hogy a bankszektor problémáinak következtében elkerülhetetlennek tűnik a recesszió az idei évben az Egyesült Államokban.