A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.28.

Nagy Márton szerint a kormány célja a gazdaság védelme

A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást - hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a tihanyi Tranzit fesztiválon tartott előadásában. Mint mondta, sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofit-adó. Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad. A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának esztendeje lesz – fogalmazott a miniszter.

Öthavi csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe augusztusban

A GKI Gazdaságkutató által végzett felmérés szerint augusztusban érezhetően javultak a magyar lakossági és üzleti várakozások, így a GKI konjunktúraindexe öthavi csúcsára jutott. Az üzleti bizalmi index – július után – augusztusban is szerény mértékben emelkedett, de a júniusi nagy esést még így sem sikerült ledolgozni. Az utolsó nyári hónapban az építőipar kivételével javultak az ágazati kilátások. Az iparban az elmúlt háromhavi termelés értékelése kedvezőbbé vált, a rendelésállomány megítélése nem változott, míg a készleteké kedvezőbb lett és a termelési kilátások is érezhetően javultak.

Csökkent a munkahelyek iránti lojalitás

A szakértők szerint a modern munkaerőpiacon a dolgozók kompetenciái sokkal fontosabbá váltak, mint a vállalat presztízse, ezért csökkent a munkahelyek iránti lojalitás is. A BBC egy cikke szerint elmúltak azok az idők, amikor a munkavállalók azzal büszkélkedtek, hogy hol dolgoznak, ehelyett ma már saját magukat és erősségeiket helyezik előtérbe. A megváltozott munkaerőpiaci helyzetben, ahol a technológia rohamosan fejlődik és a munkavállalók prioritásai megváltoztak, a szakértők szerint az emberek kevésbé hajlamosak a vállalatra összpontosítani, amikor a karrierjükről gondolkodnak és beszélnek. Ahelyett, hogy egy neves vállalatnál maradnának a hírneve miatt, a szakértők szerint a dolgozók inkább több munkahely között mozognak, és olyan lehetőségeket keresnek, ahol fejleszthetik a képességeiket.

Lassult az OECD-országok GDP-növekedése

Az OECD honlapján publikált adatok szerint a második negyedévi éves szintű gazdasági növekedés 1,5 százalékra lassult az OECD-ben az első negyedévi 1,6 százalék után. A G7-országok gazdasági növekedése a június végével záródott három hónapban 0,5 százalékra gyorsult az első negyedévhez képest, amikor szerényebb, 0,4 százalék volt a bővülés. Az Európai Unió GDP-je stagnált a második negyedévben az első negyedévi 0,2 százalékos növekedést követően. Eközben az euróövezet 0,3 százalékos gazdasági növekedést ért el a második negyedévben a negyedévvel korábbi stagnálás után.