A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.21.

Mérlegképes könyvelőknek hirdet képzést a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara DMG Oktatási Nonprofit Kft-je idén is megrendezi a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzését. A jogszabályoknak megfelelően, kreditpontos rendszerben szervezik meg az oktatást augusztus 30-án és 31-én, a kamara szegedi székházában. Az előadó mindkét alkalommal Pópity István okleveles adószakértő és könyvvizsgáló lesz. A részletekről a gazdasági önkormányzat honlapján, a csmkik.hu oldalon lehet tájékozódni.

Összeköltözésre is hajlandók a cégek, hogy lefaragjanak a költségeken

Habár január óta csökken az infláció, a még mindig kétszámjegyű áremelkedés és a magas energiaköltségek továbbra is kihívás elé állítják a cégeket. A működési költségek lefaragásában és a versenyképesség növelésében azonban olyan, elsőre szokatlannak tűnő megoldás is segíthet, mint az iroda vagy az üzlethelyiség megosztása más vállalkozásokkal. A K&H kkv-k körében végzett kutatása szerint 10-ből 4 cég nyitott erre, az „összeköltözéshez” viszont a másik cég vezetőjének személyisége fontosabb, mint a termékének vagy szolgáltatásának minősége.

Kétségbeesetten emelik a béreket a brit munkáltatók, ha a dolgozó máshol jobb ajánlatot kap

Egyre gyakrabban tesznek ellenajánlatot a brit cégek a más munkaadótól állásajánlatot kapó munkavállalóik megtartása érdekében, vagyis ráígérnek a másutt beígért fizetésre – derült ki egy friss felmérésből. Ez a jelenség ellentmond azoknak a korábbi foglalkoztatási adatoknak, amelyek azt jelezték, hogy a brit munkaerőpiac elkezdett hűlni. Az elmúlt héten megjelent bér- és inflációs adatokból is az látszik, hogy az Egyesült Királyság munkaerőpiaca továbbra is feszesnek tekinthető. A 2000 brit cég véleményét tükröző felmérés szerint az elmúlt 12 hónapban ellenajánlatot tevő cégek több mint fele - 51 százaléka - gyakrabban használta az ellenajánlatot a korábbi időszakhoz képest.

Csökkentek a termelői árak Németországban

A német termelői árak júliusban az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal estek az előző havi 0,1 százalékos éves áremelkedés után. Elemzők kisebb, 5,1 százalékos termelői árcsökkenést vártak júliusra. Az előző havihoz képest júliusban 1,1 százalékkal csökkentek a termelői árak a várt 0,2 százalékos csökkenéssel szemben, miután júniusban 0,3 százalékos havi árcsökkenést jegyeztek fel. A nem tartós fogyasztási cikkek árai júliusban 8,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022 júliusában, idén júniushoz képest nem volt változás. Az élelmiszerárak 9,2 százalékkal emelkedtek. A cukor ára különösen erőteljesen nőtt, 87,5 százalékkal. A feldolgozott burgonya 32,2 százalékkal, a sertéshús 32 százalékkal került többe, mint tavaly júliusban.