A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.18.

A vállalkozások kevesebb mint 3 százaléka működik iparűzési adómentes környezetben

A kisebb, 100-500 fős települések 20 százaléka kínál adómentességet, míg a nagyobbak közül kevesebb, csak minden tizedik. Az iparűzési adómentes körben működő vállalatok árbevétele dinamikusan nőtt 2019-ről 2022-re, átlagban 37 százalékkal és több vármegyében, mint például Bács-Kiskunban, Fejérben és Nógrádban a növekedés még ezt is meghaladta – derül ki az OPTEN adataiból. A vállalkozások kevesebb mint 3 százaléka működik iparűzési adómentes környezetben, és az összes árbevételből való részesedésük nem éri el a 2 százalékot. A fővárosban és Csongrád-Csanád vármegyében nincs iparűzési adómentes település, míg más vármegyékben, mint például Baranya, a települések több mint ötöde élvezi ezt a kedvezményt.

Orbán Viktor szerint a háború végével a magyar gazdaság is a szebbik arcát mutatná

Orbán Viktor szerint a háború végével a magyar gazdaság is a szebbik arcát mutatná. A kormányfő a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta, három teendő van: az első, hogy meg kell védeni a munkahelyeket, itt nem állunk rosszul, 70-80 ezer betöltetlen állás van, így aki dolgozni akar, az tud dolgozni. A másik teendő az infláció letörése, ez nehezebb dió volt, egy radikálisabb megoldást alkalmaztak, kiderült, hogy a finom eszközök nem elegendőek, világosan meg kellett hirdetni azt a politikát, hogy az árspekuláns multikat erővel kell rákényszeríteni, hogy törjék le az árakat. Szerinte ha a háború véget érne, akkor pillanatok alatt megváltozna az a közeg, amiben működik az európai gazdaság. A háború vége jót tenne az európai gazdaság, a magyar gazdaság is a szebbik arcát mutatná – fogalmazott Orbán Viktor.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a kamatstop a lakosságot és a kkv-szektort is megvédi

A lakosság és a vállalkozások számára elérhető hitelkamatok a jegybanki alapkamattal együtt drasztikusan megnőttek – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Mint olvasható, ezért a kormány a kamatstoppal védi a lakosságot és a kkv-szektort. A törlesztőrészletek kormányzati beavatkozás nélkül az egekbe emelkedtek volna: munkahelyek szűntek volna meg és családok veszítették volna el otthonukat – fogalmaz közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca szerint a kamatstop eddig 350 ezer családnak és 60 ezer kkv-nak nyújtott segítséget, miközben jelenleg is 300 ezer lakossági jelzáloghitellel rendelkező háztartás biztonságát garantálja, továbbá 28,5 ezer vállalkozást véd meg a magas kamatoktól.

Júliusban lassult az infláció az euróövezetben

Júliusban lassult az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss, végleges adatai szerint. Éves összevetésben 5,3 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent a fogyasztói árindex a júniusi 5,5 százalékról. Tavaly júliusban 8,9 százalék volt az infláció a régióban. Az inflációt változatlanul az élelmiszerárak emelkedése fűti, de enyhébb mértékben, míg az energiaárak csökkenése visszafogja. Energiaárak nélkül júliusban 6,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a júniusi 6,9 százalékos éves növekedés után. Energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek nélkül 5,5 százalékos volt a júliusi áremelkedés (maginfláció), ami megegyezett a júniusival.