A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.17.

Parragh László szerint a legfontosabb gazdaságpolitikai cél most az infláció letörése

Az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig az előzetesen kalkuláltnál is rosszabbul teljesített – reagált Parragh László a legfrissebb GDP-jelentésre. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, a recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van. Kiemelte, az infláció megfékezése a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, minden ilyen lépés alapból gyengíti a gazdasági növekedést. Emellett van egy globális inflációs nyomás és annak köszönhetően egy szigorodó monetáris keretrendszer, ami ugyancsak visszafogja a hazai növekedést – fogalmazott Parragh László.

Fordulat jöhet a munkabérekben a kormány szerint

Az infláció következtében tavaly szeptembertől reálbércsökkenés valósult meg, azonban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a meghozott inflációellenes intézkedéseknek és a bérek nagyarányú növekedésének köszönhetően augusztustól újra reálbér-növekedés jöhet Magyarországon. A kormány a rezsivédelemmel, az árstopokkal, legújabban pedig a 15 százalékra emelt kötelező akciózással, valamint az online árfigyelővel harcot folytat annak érdekében, hogy letörje az inflációt – írja legfrissebb tájékoztatásában a minisztérium. Továbbá úgy vélik, hogy minden esély megvan arra, hogy éves szinten ne csökkenjen, hanem emelkedjen a bérek vásárlóértéke.

Nőtt a munkaerőhiány Németországban

Németországban nőtt a szakképzett munkaerő hiányáról beszámoló vállalatok aránya - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felmérésének eredményeiből. Júliusban Németországban a megkérdezett mintegy 9 ezer vállalat 43,1 százaléka számolt be szakemberhiányról, áprilisban ugyanez az arány 42,2 százalék volt. A visszafogott gazdasági teljesítmény ellenére sok vállalat még mindig kétségbeesetten keres megfelelő munkaerőt - fogalmazott Stefan Sauer, az ifo szakértője. A németországi szakemberhiányra vonatkozó ráta 2022 júliusában érte el történelmi csúcsát 49,7 százalékon.

A többség elégedett a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségeivel

Az elmúlt években Magyarországon is egyre több vállalkozás kezdte el felismerni, hogy a munkavállalói elégedettséghez milyen jelentős mértékben járul hozzá a munka és a magánélet közötti egyensúly feltételeinek megteremtése. A Munkahelyeink.hu a felhasználói értékelések alapján készített elemzést a magyar foglalkoztatottak vonatkozó attitűdjeiről. A több mint 10 ezer szöveges értékelés szemantikai elemzése szerint a felhasználók 58 százaléka elégedett a munka-magánélet egyensúlyával, illetve a távoli/hibrid/rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségeivel, de a felhasználók 61,5 százaléka optimálisabb lehetőségekre vágyik ezen a területen.