A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.15.

Júniusban az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent

Júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal mérséklődött - erősítette meg második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mért a hivatal, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban 19,1, valamint a villamos berendezés gyártásában 16,9 százalékkal nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. májusinál 0,9 százalékkal kisebb volt.

Tájékoztatót szervez a kamara az átalakult hulladékgazdálkodási rendszerről

Az EPR rendszerrel kapcsolatban továbbra is több kérdés érkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához a területi kamaráktól - így a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarától is. Éppen ezért az MKIK a MOHU Zrt-vel közösen ismét tájékoztató rendezvényt szervez a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről. A kérésnek megfelelően az MKIK online tájékoztatót szervez 2023. augusztus 17-én délután 3 órakor. Az érdeklődők holnap 12 óráig tudnak regisztrálni akár a vármegyei gazdasági önkormányzat honlapján is.

Fontos adóváltozás jön a cégeknek, megreformálja az áfaszabályokat az Európai Bizottság

Alapjaiban reformálná meg az áfaszabályokat az Európai Bizottság egy javaslatcsomagja, amely a digitális korra való felkészülést és az uniós áfaszabályok korszerűsítését célozza. A tervezett változások több területet érintenének, egyebek mellett módosítanák, illetve megszüntetnék a vevői készlet egyszerűsítés jelenlegi rendszerét – írja a Deloitte tanácsadó cég.  „A célja az, hogy az eladónak ne kelljen a saját áru mozgatása és későbbi belföldi értékesítése miatt beregisztrálni a célországban áfaszempontból, hanem az értékesítés egyetlen adómentes közösségi tranzakciónak minősüljön az eladó számára a tulajdonátadás időpontjában. Vagyis az ilyen értékesítéssel elsősorban bürokratikus teher alól mentesülnek az érintett vállalkozások” – mondta Gábor Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

Dübörög a japán gazdaság

A japán kormány által ismertetett előzetes adatok szerint a hazai össztermék (GDP) 6 százalékkal nőtt a június végével záródott idei második negyedévben éves összevetésben. Szakértők szerényebb, 3,1 százalékos növekedést vártak az első negyedévi 3,7 százalék bővülést követően. A japán gazdaság ezzel már a harmadik egymást követő negyedévben bővült éves szinten. A második negyedévben a japán kivitel 3,2 százalékkal nőtt, viszont az import 4,3 százalékkal csökkent. A második negyedévben 1,5 százalékra gyorsult a GDP növekedése az első negyedévhez képest, amikor 0,9 százalékos bővülést jegyeztek fel. Elemzői várakozások átlagában 0,8 százalék szerepelt. (MTI)