A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.14.

Csökkent a be nem jelentett foglalkoztatás Magyarországon

Az idei nyáron volt a legkedvezőbb mind a szabálytalan munkáltatók, mind a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya 2015 óta a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság szokásos, nyári akcióellenőrzése alapján. A be nem jelentett foglalkoztatás mértéke is mérséklődött, 26 százalék alá csökkent az arányuk az ellenőrzött munkavállalók esetében - ismertette közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az akcióellenőrzés 852 vállalkozás - 2818 munkavállalóját érintő - foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. A be nem jelentett foglalkoztatással leginkább érintett építőiparban is javulás látható.

Szentkirályi Alexandra szerint egy brutálisan kiélezett verseny indult el a boltokban

Szentkirályi Alexandra szerint egy brutálisan kiélezett verseny indult el a boltokban. A kormányszóvivő a Kossuth rádióban elmondta, bizonyos termékcsoportoknak az átlagárai augusztus 9-ig átlagosan 6,5 százalékkal mérséklődtek, egy-két termékkategóriában még ennél is nagyobb százalékos árcsökkenés látható. Kiemelte, a folyamatos árverseny, amire a kormányzati intézkedések kényszerítik a multikat, nagyon hatékonyak, a tapasztalatok szerint pedig a vásárlók figyelik az eszközöket, amelyeket a kormány a kezükbe adott – fogalmazott Szentkirályi Alexandra.

A munkaadók 75 százalékánál volt idén alapbéremelés

A munkaadók 75 százalékánál volt idén alapbéremelés – derült ki a HR Portál júliusi online felméréséből. Az idei béremelésekre vonatkozó válaszokból kiderül, hogy a cégek 28 százalékánál a 6-10 százalékos sávban mozgott az alapbéremelés mértéke. A válaszadók 27 százaléka 11-15 százalék között emelte a munkavállalók fizetését. 15 százalék felett mindössze a kérdőívet kitöltők 8 százalékánál történt bérfejlesztés. Jelentősebb reálbérveszteséget könyvelhettek el azok a munkavállalók, akiknél nem volt béremelés (25%) vagy csak az 1-5 százalékos sávban adtak többet (10%). Arra a kérdésre, hogy terveznek-e a következő két hónapban emelést, 57 százalék nemmel válaszolt, míg 26 százalék nem tudta megmondani.

Nőtt az orosz GDP a második negyedévben

Az orosz statisztikai hivatal nem végleges adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. A június végével záródott három hónapban a termelés egyebek között a feldolgozóiparban 11,3 százalékkal, az építőiparban 9,8 százalékkal, a kiskereskedelemben 9 százalékkal, a mezőgazdaságban 2,9 százalékkal, a bányászatban 1,1 százalékkal nőtt. A gazdaságfejlesztési minisztérium némileg kisebb, 4,6 százalékos éves szintű gazdasági növekedést becsült a második negyedévre. A szakértők az idei évre 2,1 százalékos orosz GDP-növekedéssel számolnak.