A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.10.

Fejlesztésre pályázhatnak kisvállalkozások

Hármas célt szolgáló fejlesztések előkészítésére pályázhatnak majd az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságon keresztül a kis- és középvállalatok 8 milliárd forint értékben. A forrást a 2021-2027-es időszakban a GINOP Plusz biztosítja, amelynek felhasználásához a kormányzati kkv stratégia három főbb feladatot határoz meg: a hazai beszállító vállalatok fejlesztését, a vállalkozások ESG (környezeti, szociális és irányítási) szempontú felkészítését, valamint energiahatékonyságot célzó fejlesztéseik előkészítését.

Az OTP második negyedévi eredménye a várakozásoknál sokkal jobb lett

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál számottevően jobb, 283,940 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el a második negyedévben, ami az előző negyedévit 52 százalékkal, az egy évvel korábbit 75 százalékkal meghaladja. Az elemzői konszenzus 194,723 milliárd forintos negyedéves konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel számolt, ami éves összevetésben 4 százalékos, negyedéves alapon 20 százalékos növekedést feltételezett. A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön hajnalban közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentés alapján az OTP csoport idén január-júniusban 471,059 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 88 százalékkal jobb az előző év azonos időszakinál.

Meglepő adatok érkeztek a kínai gazdaságról

A koronavírus-járvány visszahúzódása után élénkülni kezdett a kínai gazdaság, de a bővülés lelassult az idei első negyedévben, mérséklődött az ipari termelés és gyengült a fogyasztói bizalom is. A volatilis élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció júliusban 0,8 százalék, idén január óta a legmagasabb volt a júniusi 0,4 százalék után. Havi szinten a kínai fogyasztói árak 6 hónapja először emelkedtek, a júliusi növekedés mértéke 0,2 százalék volt, szemben a 0,1 százalékos csökkenést váró elemzői előrejelzésekkel. A kínai statisztikai hivatal közlése szerint a fogyasztói árindex csökkenése csak átmeneti lesz, az előrejelzések szerint az infláció fokozatosan emelkedik, ahogy a tavalyi magas árak miatti bázishatás enyhül.

Lassul az amerikai infláció, de ez kevés lesz a Fednek

Az Egyesült Államokban az infláció éves bázison 3,2 százalékra lassult júliusban a júniusi 3 százalékról. Az elemzők 3,3 százalékot vártak. Az előző havihoz képest a júniusival megegyező 0,2 százalékot jeleztek, és annyi is lett. A maginfláció éves bázison a várt stagnálás, 4,8 százalék helyett 4,7, havi összehasonlításban pedig a júniusival megegyező 0,2 százalék lett, ahogyan jelezték. Az adatok egyértelműen mutatják, milyen jelentősen lassult az infláció az egy évvel ezelőtti, több mint negyvenéves csúcsot jelentő, 8,5 százalékos szintről, az elemzések szerint azonban ez kevés lesz ahhoz, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elvégzettnek tekintse a dolgát.