A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.01.

Mától vége az árstopnak, hidegélelmiszerre is felhasználható lesz a SZÉP-kártya

Augusztus 1-étől, azaz a mai naptól már nem 10, hanem 15 százalék lesz a kötelező akciózás mértéke, és bővül a programban részt vevő élelmiszerek köre is, miután a kormány másfél év után kivezeti az árstopokat. A kötelező akciózás lényege, hogy bizonyos termékcsoportok esetében az üzleteknek az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest legalább 15 százalékkal kedvezőbben kell kínálniuk az adott élelmiszereket. Emellett mától december 31-ig kiterjesztették a SZÉP-kártya felhasználását a hidegélelmiszerre is, továbbá megemelték a keretét 200 ezer forinttal, így az eddigi 450 ezer forintos maximum 650 ezerre növekszik.

Egy milliárd forintra emelkedett a Széchenyi Kártya Beruházási Hiteltípusainak maximális összege

Augusztus 1-től, azaz mától duplájára, 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedett a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara irodáiban is igényelhető Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ maximális hitelösszege. Emellett szintén duplájára, 200 millió forintról 400 millió forintra emelkedik a Széchenyi Lízingkonstrukcióban igényelhető maximális összeg - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A közleményben kiemelték, hogy a beruházási hitelösszeg megduplázása rendkívül kedvező hír a beruházni és fejleszteni kívánó kkv-k számára. A megemelt hitelösszeg ugyanis további, a versenyképességet növelő beruházások előtt nyitja meg az utat és tovább segíti a zöld gazdaságra történő átállást.

Vállalkozói felmérést végez a kamara

Vállalkozói felmérés az euró árfolyamával és az euró bevezetésével kapcsolatban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete. A szervezet jelen gazdasági helyzetben kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a vállalkozások számára a legmegfelelőbb piaci környezetet biztosítsa, és eljuttassa a vállalkozók észrevételeit a döntéshozók felé. Ebben jelent segítséget az az online kérdőív is, melynek kitöltése mindösszesen néhány percet vesz igénybe. A felmérés a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara honlapján is elérhető.

Egyre nehezebb helyzetben a kínai gazdaság

Egymást követő negyedik hónapja maradt júliusban a növekedést jelentő ötven pont alatt a kínai feldolgozóipari aktivitás. Továbbá a szolgáltatási és építési szektor a határérték élén billegett a tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint, amelyek nem sok jót jósolnak a harmadik negyedévre a világ második legnagyobb gazdaságának. A nyomást a kormányzat is érzi, ezért újabb intézkedéseket jelentett be a fogyasztás felpörgetésére, ígéretet tett a töltőhálózat fejlesztésére az elektromos autók számára, a megfizethető lakások számának növelésére, több bevásárlóközpont építésére vidéken és a turizmus fejlesztésére is.