A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.08.

1,5 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 11 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult, 1,5 milliárd euró volt - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva az export 2,9, az import 0,2 százalékkal nőtt. Júniusban a kivitel értéke 13,4 milliárd eurót (4972 milliárd forintot), a behozatalé 11,9 milliárd eurót (4424 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 1,5 milliárd euró (548 milliárd forint) volt. A kivitel 77, a behozatal 71 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Júliusban 17,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak, az élelmiszerárak viszont csökkentek

Júliusban 17,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az élelmiszerárak pedig átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül viszont a ruházkodási cikkek 1,4, az élelmiszerek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,5 százalékkal kevesebbe kerültek. Egy év alatt az élelmiszerek ára 23,1 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások 14,6 százalékkal drágultak.

Kilenc éve a legkisebb magyar költségvetési hiányadat jött júliusban

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint júliusban mindössze 44,3 milliárd forintos hiánnyal zárt a központi alrendszer, ami kilenc éve a legalacsonyabb havi deficitnek számít. A friss adat értelmében az első héthavi együttes hiány 2940,3 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a központi költségvetés 2983,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 118,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 75,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

Tájékoztatót szervez a kamara az átalakult hulladékgazdálkodási rendszerről

Az EPR rendszerrel kapcsolatban továbbra is több kérdés érkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához a területi kamaráktól - így a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarától is. Éppen ezért az MKIK a MOHU Zrt-vel közösen ismét tájékoztató rendezvényt szervez a hulladékbirtokosoknak a kötelező regisztrációról, illetve a Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszerről. A kérésnek megfelelően az MKIK online tájékoztatót szervez 2023. augusztus 17-én délután 3 órakor. Az érdeklődők az előadás előtti napon 12 óráig tudnak regisztrálni akár a vármegyei gazdasági önkormányzat honlapján is.

Kiderült, hogy hol dolgozna idén legszívesebben a magyar Z generáció

A Zyntern.com idei felmérése szerint a pályakezdők körében a Robert Bosch Kft. lett 2023-ban a legnépszerűbb munkáltató. A második helyezést a Magyar Telekom Nyrt. nyerte el, míg a harmadik helyen az OTP Bank Nyrt. végzett. A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a fiatalok csaknem fele tervez külföldön elhelyezkedni a következő öt évben belül, így nem meglepő, hogy a munkáltatói típusok közül a nemzetközi nagyvállalatokat preferálják a legtöbben. A legnépszerűbb vállalatok közös jellemzője, hogy kampányaik és programjaik révén tűnnek ki a tömegből és válnak meghatározóvá több, különböző szakterületen egyaránt.