A kamara rövid gazdasági hírei 2023.08.03.

Javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai

Az első negyedév után az idei második negyedévben is javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai - derült ki az MBH Agrártrend Indexből. Az elemzésből az is látszik, hogy az ágazat szereplői szerint a kiegyensúlyozottság irányába tart az élelmiszer szektor. A búza- és az árpatermés lényegesen jobb a tavalyinál, még úgy is, hogy elmaradt a várakozásoktól. A kukoricában most következik a szezon, de biztató kilátásokkal várják a gazdák a betakarítást.

Visszaesett a kutatás-fejlesztésre fordított összeg

Tavaly már csak a GDP 1,3%-át fordította kutatás-fejlesztésre Magyarország, ami elmarad a megelőző évben látott 1,6%-tól - derült ki a KSH kiadványából. Ezzel a K+F ráfordítások a 2017-es szintre estek vissza a GDP-hez képest. Csaknem egy évtizeddel ezelőtt, 2013-ban is épp akkora volt a GDP-arányos K+F-ráfordítás, mint most. Ezen kategória forrásainak szerkezete nagyjából a 2000-es évek közepe óta fokozatosan a vállalkozói finanszírozás irányába tolódott el. Ugyan 2022-ben a vállalkozásoktól származó ráfordítások összege 14%-kal elmaradt a 2021. évitől, a kutatás-fejlesztési tevékenység 44%-át ebből a forrásból finanszírozták.

Csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban

Az előzetesen becsültnél jobban csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye júliusban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értékei szerint. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI júliusra vonatkozó végleges értéke nyolchavi mélypontra, 48,6 pontra gyengült a júniusi 49,9 pontról. Az előzetes becslésben 48,9 pont szerepelt.    A kilátásokat jelző mutatók romlása az euróövezet gazdaságának visszaesésére utal a következő hónapokban, ami a vállalatokat a munkaerő-felvétel visszafogására készteti. Az árnyomás eközben tovább mérséklődött, az átlagos eladási árak csaknem két és fél éve a legkevésbé emelkedtek.

Jelentősen bővült a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

Az elemzői várakozásoknál jóval jelentősebben bővült a foglalkoztatottak száma júliusban az Egyesült Államokban. A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet honlapján szereplő kimutatás szerint 324 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban. Piaci elemzők jóval kisebb, 189 ezres növekedést vártak júliusra a júniusi 455 ezer után. Az amerikai gazdaság a vártnál jobban teljesít, és az egészséges munkaerőpiac továbbra is támogatja a magánfogyasztást. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint a júniusban mért 3,6 százalék marad júliusban is.