Tanítási év végi tudnivalók végzős tanulókra vonatkozóan

Fontos kérdés a tanítási év végét érintő tudni és tennivalók, melyeket az alábbiakban rendszereztük a tanulószerződéssel, valamint szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztató képzőhelyek számára, nappali rendszerű szakmai oktatásban részt vevő tanulóra (tanulói jogviszony) figyelemmel.

A 2023/2024. tanév szakképzésben alkalmazandó rendjéről szóló 7/2023. (VIII. 24.) KIM rendelet alapján a tanítási év utolsó tanítási napja 2024. június 14. (péntek), az utolsó évfolyamon 2024. május 3. (péntek). (2. § (1) bek. b) pontja)

 

Tanulószerződés

A régi szakképzési törvény alapján a tanulói pénzbeli juttatás a tanulmányok befejezését követő első komplex szakmai vizsga utolsó napjáig illeti meg.

A tanulószerződés – a régi szakképzési törvény alapján – komplex szakmai vizsga utolsó napján szűnik meg, függetlenül attól, hogy sikeres vagy sikertelen a vizsga.

Az utolsó tanítási nap és a szakmai vizsga időpontja közötti időszakban a tanuló gyakorlati képzésre nem kötelezhető, azonban ebben az időszakban a gyakorlati képzést szervező vállalkozás pénzbeli juttatást köteles fizetni a tanuló számára.  A gyakorlati képzésben részt vevő tanuló a tanulmányokat befejező komplex szakmai vizsga előtt a vizsgára való felkészülés céljából, a gyakorlati képzést szervező vagy folytató szervezettel történt megállapodás alapján gyakorlati képzésen vehet részt. A gyakorlati képzésben részt vevő tanulót ebben az esetben is, egy alkalommal legalább tíz nap egyéni felkészülési idő illeti meg. Az egyéni felkészülési időt közvetlenül a komplex szakmai vizsga előtt, a gyakorlati képzés idejének terhére, összefüggően kell kiadni.

Az utolsó tanítási nap és a szakmai vizsga napja közötti időtartamban az adókedvezmény tanulószerződés esetén csak arra az időre, napra vehető igénybe, amelyen a duális képzőhelyen a vizsgára való felkészülés céljából fenti megállapodás alapján gyakorlati képzésen vesz részt, a kiszámolt napi mértéknek az általános teljes napi munkaidőhöz viszonyított arányában számított összege jár a képzőhely számára szocho-kedvezmény formájában.

 

Szakképzési munkaszerződés

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény múlt nyári jogszabálymódosítása alapján a szakképzési munkaszerződés megszűnik annak a tanítási évnek a tanév szakképzésben alkalmazandó rendjéről szóló miniszteri rendeletben meghatározott utolsó tanítási napján, amelyben a tanuló a szakirányú oktatást közvetlenül követő első szakmai vizsgáját megkezdi. (87. § (1) bek. b) pontja)

A korábbi jogszabályállapot miatt jellemzően a szakképzési munkaszerződéseket az év június 30. napjáig kötötték, ugyanakkor a múlt nyári jogszabályváltozás miatt erre már nincs lehetőség, fentiek alapján az utolsó tanítási napon jogszabály erejénél fogva megszűnik a szakképzési munkaszerződés (azaz a korábbi rendelkezések alapján 2024.06.30-ig kötött szakképzési munkaszerződések a törvénymódosítás miatt idén, fentiek szerint 2024. május 3. napjával megszűnnek), melyről tájékoztatási kötelezettsége van a duális képzőhelynek a tanuló irányába.

(Felhívjuk figyelmüket, hogy a felnőttképzési jogviszonyban részt vevők esetén más rendelkezések irányadóak, esetükben a szakképzés a tanév és a tanítási év rendjére tekintet nélkül is megkezdhető. Esetükben célszerűnek tartjuk egyeztetni a szakképző intézménnyel, a felnőttképzési jogviszony megszűnése (87. § (1) bek. a) pontja), az időarányos szabadság, a képzési programban foglalt szakirányú oktatásának megvalósítása és a felnőttképzési szerződésük függvényében.)

Az Szkt. 87.§ (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben [utolsó tanítási napon megszűnés] a felek – a duális képzőhely tekintetében ideértve az ágazati képzőközpontot létrehozó gazdálkodó szervezetet is – megállapodhatnak a szakképzési munkaszerződés alapján létrejött munkaviszony határozatlan idejű munkaviszonnyá történő alakításáról. Ebben az esetben a munkaviszony a szakképzési munkaszerződés megkötésétől kezdve folyamatosan fennáll. (87.§ (3) bek.)

Fontos kiemelni, a fenti esetben (2024. május 3-án megszűnik a szakképzési munkaszerződés) az időarányos szabadság kiadására különösen figyelni és készülni kell. Itt ugyanis kevesebb iskolai szünet mellett kell mintegy 15 munkanap időarányos szabadságot kiadni ahhoz, hogy ne kelljen a megmaradt szabadságot pénzben megváltani a szakképzési munkaszerződés megszűnésekor a végzős tanuló részére. (Mt. 125. §).

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2024. április 3. (szerda), vagyis mindösszesen 2 munkanapot tudunk a tanuló szabadságának kiadásánál figyelembe venni a tavaszi szünetre tekintettel. (Szkt. 84. § (5) bek.; 7/2023. (VIII. 24.) KIM rendelet 5. § (3) bek.)

Ezeken túlmenően figyelemmel kell lennünk arra, amikor a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy mentesül a duális képzőhelyen történő rendelkezésreállási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól (Szkr. 252/B. §), így ezekre a napokra sem lehet szabadságot kiadni.

Továbbá, a szakképző intézmény a szakirányú oktatásban szakképzési munkaszerződéssel részt vevő tanuló kérésére a szakmai vizsga előtt – a szakmai vizsgára való felkészülés céljából – egy alkalommal legalább öt munkanap egybefüggő felkészítést szervez (Szkr. 46/A. §), így ezekre a napokra sem lehet szabadságot kiadni.

Sikerdíj

Abban az esetben, ha a szakmát tanuló sikeres szakmai vizsgát tesz, a duális képzőhely további adókedvezmény, ún. sikerdíj érvényesítésére jogosult. A „sikerdíj” érvényesítésének feltétele, hogy legalább hat hónapos egybefüggő időtartamban álljon fenn a felek között szakképzési munkaszerződés (vagy tanulószerződés) alapján létrejött jogviszony. Bővebben itt írtunk a sikerdíjról: https://cskik.hu/hirek/dualis-kepzohely-sikerdij-lekerdezes

 

Egyszeri pályakezdési juttatás

A tanuló ahhoz a szakmai oktatáshoz kapcsolódóan, amelyben ingyenesen vesz részt az első szakma megszerzésével összefüggésben egyszeri pályakezdési juttatásra jogosult. (Szkt. 59. § (1) bek. a) pont ab) alpontja)

Nem kell külön igényelni, minden sikeres szakmai vizsgát tett tanuló megkapja a szakképző intézmény által a KRÉTA rendszerbe feltöltött adatok alapján, amennyiben az alább felsorolt valamennyi feltétel együttesen teljesül:

  • első – Szakmajegyzék szerinti – szakmáját tanulta,
  • tanulói jogviszonyban állt,
  • tanulói jogviszonya 2020. május 31-ét követően keletkezett, és
  • a szakmai oktatásban ingyenes részvételre volt jogosult.

Az ösztöndíj folyósításáról a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a tanuló által a szakképző intézménnyel közölt és a KRÉTA rendszerben rögzített fizetési számlára történő átutalásra szóló fizetési megbízással gondoskodik.

Bővebb információk az egyszeri pályakezdési juttatásról: https://ikk.hu/osztondijak

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt illetve a Közreműködői szerződés száma: NFA-KA-KIM-6/2023/TK/05.

Szerző: Dr. Beregszászi Ferenc
2024.03.28.