Szenzorokkal vizsgálják majd a kettős élelmiszerminőséget

Áprilisra elkészül az a közös bevizsgálási módszertan, amivel az EU tagállamaiban a kettős élelmiszerminőség előfordulását tesztelik majd – jelentette be pénteken Prágában Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi- és fogyasztóvédelmi biztosa. A tagállamok többségében elérhető termékekből egy fogyasztói kosarat hoznak létre, és ezeket vetik majd alá vegyi és érzékelő tesztnek. Idén áprilisra bevetésre készen áll majd az a közös bevizsgálási módszertan, aminek segítségével a tagállami hatóságok megállapíthatják majd, hogy ugyanabból a termékből valóban különböző minőségűek kerülnek az áruházak polcaira az EU-ban. Vera Jourová, foygasztóvédelmi biztos pénteken egy prágai rendezvényen jelentette be, hogy hamarosan elkészül a közös módszertan, áprilistól elindulhatnak az első vizsgálatok, és az év végéig már meglesznek az első eredmények is. A közös bevizsgálási módszertant a Bizottság kebelében működő Közös Kutatóközpont (JRC) dolgozta ki 16 tagállam közreműködésével. A közös módszertan alapján a tagállami hatóságok májustól összehangoltan vizsgálhatják majd EU-szerte a kettős élelmiszerminőség előfordulását. A tesztek keretében a tagállamok többségében a piacon elérhető termékekből egy fogyasztói kosarat képeznek, és az ebbe belekerülő élelmiszereket, illetve más árukat vetik majd alá vegyi és szenzoros vizsgálatnak. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke szeptemberben az Unió helyzetéről mondott beszédében közölte, elfogadhatatlannak tartja azt, hogy Európa egyes részein a fogyasztóknak alacsonyabb minőségű élelmiszerekkel kell beérniük, mint máshol, annak ellenére, hogy teljesen ugyanolyan csomagolásról és márkáról van szó. „Folytatjuk a kettős élelmiszerminőség megszüntetésére irányuló cselekvési tervünk végrehajtását. Tizenhat tagállam részvétele mutatja, hogy jelen esetben nem egy Kelet és Nyugat között húzódó választóvonalról van szó, és hogy ezt a problémát együtt fogjuk kezelni. Az áprilisban bemutatandó „új fogyasztóvédelmi paktum” is meg fogja nehezíteni és költségesebbé fogja tenni a cégek számára a fogyasztók félrevezetését” - hangsúlyozta a fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos. A Bizottság ezt megelőzően, még szeptemberben iránymutatásokat fogadott el arra nézve, hogyan kell alkalmazni és betartatni az érvényes élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jogszabályokat. Pénzügyi támogatást is felajánlott a tagállamoknak az előírások végrehajtatásához. Jourová biztos pedig több alkalommal is találkozott az iparágak képviselőivel, felszólítva őket arra, hogy vessenek véget a termékek közötti szükségtelen és indokolatlan különbségtételnek. Egyes gyártók már megtették az első lépéseket a minőségi előírásaik és receptjeik módosítására annak érdekében, hogy az EU egészében ugyanazt a minőséget garantálják. Forrás: BruxInfo - 2018. február 2.
Szerző: Piti Enikő
2018.02.12.