Mestereket avattunk és dobogós diákokat köszöntöttünk

Az év első felében sikeres mestervizsgát tett szakembereket köszöntötte május 6-án a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK), melynek elnöke, Dr. Kőkuti Attila adta át ünnepélyesen a mesterleveleket. A mesterré fogadás ceremóniáján az elnök elmondta, 14 friss mestert köszöntenek hegesztő, kőműves és villanyszerelő szakmákban. Hangsúlyozta, a mesteri cím nem csak többlet tudást jelent, a mesteri címnek rangja, presztízse van, a szakma csúcsát jelenti. Jelezte, a cím megszerzése egyben komoly kamarai segítség is, hiszen sok esetben a vállalkozások indításának egyik feltétele. Rámutatott, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara arra törekszik, hogy a rangja, értéke megmaradjon mind a mesterképzésnek, mind a mesteri cím megszerzésének.

A kőműves és a villanyszerelő mesterek támogatott formában kapcsolódtak be a mesterképzésbe. Ezen képzéseket több mint 80 százalékban finanszírozta a kamara, ami így 84 ezer forint önerőt jelentett a képzésben részt vevőknek. Az idei évben rendhagyó módon a hegesztők számára csak mestervizsgát rendezett a gazdasági önkormányzat, a jelentkezők önállóan készültek fel, amit a kamara által szervezett konzultációk segítettek. A jelentkezők az ország minden pontjáról érkeztek, többen közülük külföldön dolgoznak a szakmájukban. A konzultáció és vizsga helyszínét az EDUPARK Ágazati Képzőközpont Nkft. biztosította.

Ugyanakkor hétfőn nemcsak a friss mestereket köszöntötte az iparkamara, hanem a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjében sikeresen szereplő diákokat és felkészítőiket is. Az országos válogató versenyekről 16 vármegyei tanuló jutott be az országos döntőbe, melyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara április 24. és 26. között szervezett meg a XVII. Szakma Sztár Fesztivál részeként Budapesten. A fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakmaválasztás népszerűsítése és bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

Az országos döntőn vármegyénkből 5 fő első, 4 fő második és 4 fő harmadik helyezéssel állhatott az eredményhirdető dobogóra. A fiatalok nemcsak oklevelet kaptak kamaránktól, hanem a dobogós helyezést elérőkket értékes ajándékokban is részesítette a gazdasági önkormányzat. Az első helyezettek a Szegedi Ifjúsági Napokra szóló napijegyet és 10 ezer forint értékű Árkád vásárlási utalványt kaptak, míg a második helyen végzettek 20, a harmadik helyezést elérők pedig 10 ezer forintos Árkád utalvánnyal gazdagodtak.

Szerző: Kiss Anna
2024.05.14.