Növekvő profitot és költséghatékony működést eredményez a vállalatirányítási rendszer

Április 12-én folytatódott a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott céglátogatás, melynek célja, hogy betekintést nyerjenek a vállalkozások egymás életébe, működésébe. Most a mórahalmi Lass-Print Kft. volt a házigazda. A fő téma az volt, hogyan szervezheti át valaki a vállalkozását a költséghatékonyság és a szervezeti folyamatok átláthatósága jegyében több milliós beruházás nélkül.

A cég bejárását megelőzően dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a kamara titkára elmondta, két évvel ezelőtt, egy határon átnyúló projektben indultak útjára a gzadsági önkormányzat céglátogatásai, melyek során a vállalkozók betekintést nyerhetnek egymás működésébe. Hozzátette, a programnak mindig olyan cég ad otthont, amely valamilyen technológiai fejlődésen ment keresztül, van jövőkpe és további fejlesztéseket tervez. Így volt már céglátogatás a makói Váll-Ker Kft.-nél, a szegedi Naturtex Kft.-nél és a szentesi Legrand Zrt.-nél is, legutóbb pedig Röszkén, a Moltech AH Kft.-nél volt ilyen eseménye a kamarának. Megjegyezte, következőnek Szentesen, a HK-Ceram Kft. lesz a házigazda, ott május 9-én látják vendégül az érdeklődő vállalkozókat. Kitért arra is, hogy a céglátogatások ezúttal a kamara Vállalkozásfejlesztési projektjében zajlanak, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium támogat, és amelynek célja, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a térségi vállalkozókat, tanuljanak egymástól, és segítséget kapjanak a fejlődésükhöz. Közölte, április 29-én a kamara székházában lesz a projekthez kapcsolódó esemény egy országos roadshow részeként, mely által a válallkozók újabb információkat tudhatnak meg a fejlesztési lehetőségekről.
Ezt követően Szabó Batancs Szilvia, a Lass-Print Kft. ügyvezető-tulajdonosa számolt be a cég életéről. Mint mondta, a cégük családi vállalkozásként indult 25 évvel ezelőtt Szegeden a Móra utcában, tavaly óta pedig Mórahalmon működnek egy jóval nagyobb telephelyen. Közölte, nemcsak a helyszín változott meg a cég életében, hanem a vállalatirányítási rendszerük is a hatékonyság növelése érdekében. Kiemelte, a hatékonyságnövelés egy folyamatos folyamat, és mindig ott kell lennie a vállalkozás életében, hiszen ez az, ami hozzá tud tenni a profithoz. Persze nagyon nagy elkötelezettséget és kitartást igényel, a cég vezetőjének pedig ott kell lenni benne mindig, mert ő az, aki a vállalat mellett a kollégákat is át tudja vinni a folyamaton – magyarázta. Hangsúlyozta, a profit 15-25 százalékkal növelhető azáltal, hogy rendszerbe vannak helyezve a folyamatok, illetve valamilyen sablon alapján zajlanak a folyamatok.
Szabó Batancs Szilvia szerint ennek a rendszernek köszönhetik azt, hogy bármelyik pozícióra be tudják tanítni új munkavállalójukat három hónap alatt úgy, hogy 80 százalékos legyen a munkavégzéshez szükséges tudása. Ráadásul náluk mindenki legalább két pozícióban dolgozik, a három hónap alatt mindkét pozíciót el tudják sajátítani az új munkavállalóik, akik négy pontos felvételin eljáráson esnek át, mielőtt a Lass-Printhez kerülnek.
A céglátogatás során egyébként nemcsak a webshop működésébe és a raktározási folyamatokba nyertek betekintést a jelenlévők, hanem a vállalatirányítási rendszerbe is. Utóbbit Zsiga Kata, a cég marketingmenedzsere és fejlesztési koordinátora mutatta be. Ő egyébként az eseményen beszélt arról is, hogy Mórahalmon jelenleg 8 fővel működnek irodatechnikai nagykereskedésként, vagyis utángyártott nyomtatókellékeket és alkatrészeket értékesítenek. Mint mondta, a vállalatirányítási rendszerüknek köszönhetően már kis létszámmal is ki tudják szolgálni hatékonyan az egyébként folyton gyarapodó ügyféligényeket.

Az esemény a VF/44/5/2023 számú Vállalkozás Fejlesztési Projektben valósult meg a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával.

Szerző: Kiss Anna
2024.04.17.