Fenntartható, környezetbarát turisztikai csomag van készülőben

Nemcsak külföldre utazunk partnereinkkel az Ecotours projektünkben, hogy tanuljunk és élményekkel gazdagodjunk, hanem olykor előfordul, hogy a vármegyében maradva, egymásnál teszünk látogatást egy-egy meghívás esetén. Így történt az, hogy márciusi partnertalálkozónkat Mórahalmon tartottuk meg a Móra-Tourist Nonprofit Kft. meghívására.

A program elején vendéglátónk, Balogh-Stampf Mariann, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője és Deli Zoltán, az Ópusztaszeri Erdei Vendégházak tulajdonosa tartott beszámolót arról, hogy hogyan élték meg a spanyolországi utat, hiszen legutóbbi, Vigoba vezető tanulmányutunknak ők is részesei voltak. Mint elhangzott, kikötővárosba készültek, végül egy turisztikai paradicsomba érkeztek meg, ahol például azt is megmutatják a turistáknak, hogy miként telik egy halászhajó napja, valamint mi minden zajlik egy igazi halpiacon. Tehát a spanyolok egy igen egyedi tursztikai terméket kínálnak a vendégeknek, akik máshol nem igazán gyarapodnának ilyen információkkal. De a bambuszból készült bicikli is elnyerte a mórahalmiak tetszését Spanyolországban. Beszámoltak arról is, hogy a spanyol út során fogalmazódott meg bennük az, hogy szükség lenne egy olyan névre, ami összefogja és kiválóan jellemzi a térség turizmusát, vagyis Szeged és vonzáskörzetének turizmusát, beleértve többek közt Röszkét, Makót, Mártélyt, Mórahalmot vagy épp Ópusztaszert is. A spanyol vendéglátók ugyanis nem magát a várost emlegették folyton az utazás során, hanem mindig arról beszéltek, hogy mi minden van a galíciai régióban, melybe a kikötőváros is tartozik.

Az Ecotours projektünk során készül egy olyan turisztikai csomag is, mely magába foglalja a 16 vármegyei partnerünk által nyújtott szolgáltatásokat és látnivalókat, ugyanakkor fenntartható és környezetbarát is. Ezt partnereink folyamatosan bővítik, formálják saját ötletekkel az utazásokon tanultak alapján. A mórahalmi találkozón Balogh-Stampf Mariann és Deli Zoltán arra tett javaslatot, hogy három típusú csomagot állítsanak össze: egy családos, egy páros és egy időseknek szóló csomagot. Emellett úgy vélik, hogy minden napra két fő programot kellene meghatározni, és ezek köré kellene feléípteni a további eseményeket.

A találkozón szóba került az is, hogy élen jár Csongrád-Csanád a kerékpáros turizmusban, hiszen rendkívül jó itt a kerékpárút-hálózat, ezért ezt mindenképp bele kéne foglalni a csomagba, valamint a tramtraint is, ami egyedi közlekedési módnak számít hazánkban. Megoldásként említették például azt, hogy az egyik nap során a turisták a vasútvillamossal át tudnának utazni Szegedről Hódmezővásárhelyre, ahol a nevezetességek megtekintése után kerékpárral el tudnának látogatni Mártélyra, majd a szegedi szállásra szintén biciklivel és tramtrainnal jutnának vissza.

A jelenlévő partnerek a projekt magyarországi tanulmányútjáról is egyeztettek, mely május végén valósul meg, a témája pedig a körkörös üzleti modell és a zöld átállás lesz.

A hosszas eszmecsere és egyeztetés után először az Ezer Év Parkját mutatták meg számunkra a mórahalmiak, majd útra keltünk a Buba nevű elektromos busszal, és ellátogattunk a hónap végén nyitó TulipGardenbe, végül a Bivalyrezervátumban zártuk utunkat, rengeteg élménnyel gazdagodva.

Szerző: Kiss Anna
2024.03.28.