430 millió eurós támogatás az uniós mezőgazdasági szektorra

Az Európai Bizottság további uniós források mozgósítását javasolja azoknak az uniós mezőgazdasági termelőknek a támogatására, akik olyan nehézségekkel néznek szembe, mint a kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a magas termelési költségek, valamint különböző, a piaccal és a kereskedelemmel kapcsolatos problémák. A 330 millió euró összegű új támogatási csomag 22 tagállam számára lesz elérhető. Emellett a tagállamok a mai napon jóváhagyták azt a május 3-án benyújtott 100 millió eurós csomagot, amely Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia mezőgazdasági termelőit támogatja. Számos egyéb intézkedés pedig – beleértve a magasabb összegű előlegkifizetések lehetőségét – a kedvezőtlen éghajlati jelenségek által érintett mezőgazdasági termelők támogatását célozza.

Belgium, Csehország, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Ausztria, Portugália, Szlovénia, Finnország és Svédország uniós mezőgazdasági termelői 330 millió eurós rendkívüli támogatásban részesülnek a közös agrárpolitikai költségvetésből. Az országok az említett uniós támogatást nemzeti forrásaikból is kiegészíthetik az uniós támogatás 200%-ának megfelelő összeghatárig. A tagállamok megosztották a Bizottsággal a mezőgazdasági ágazat előtt álló helyi nehézségek alapos értékelését. Az intézkedésről a tagállamok a mezőgazdasági piacok közös szervezésével foglalkozó bizottság következő ülésén szavaznak.

A tagállamok rendelkezésére álló összeg (euróban)

Ausztria

5 529 091

Belgium

3 912 118

Horvátország

3 371 029

Ciprus

574 358

Csehország

6 862 150

Dánia

6 352 520

Észtország

1 722 597

Finnország

4 269 959

Franciaország

53 100 820

Németország

35 767 119

Görögország

15 773 591

Írország

9 529 841

Olaszország

60 547 380

Lettország

6 796 780

Litvánia

10 660 962

Luxemburg

462 680

Málta

240 896

Hollandia

4 995 081

Portugália

11 619 548

Szlovénia

1 234 202

Spanyolország

81 082 911

Svédország

5 594 367

A támogatást a nemzeti hatóságok közvetlenül osztják szét a mezőgazdasági termelők között, hogy kompenzálják őket a piaci zavarokból, a magas termelési költségekből és a mezőgazdasági termékek gyorsan csökkenő árából eredő gazdasági veszteségekért, valamint adott esetben a közelmúltbeli éghajlati események által okozott károkért, amelyek különösen súlyosak az Ibériai-félszigeten és Olaszországban. A támogatás borlepárlás finanszírozására is fordítható, hogy elkerüljék a piaci helyzet további romlását az ágazatban.

A tagállamok által a mai napon jóváhagyott 100 millió eurós csomag keretében, amely Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia mezőgazdasági termelőit támogatja, Bulgária 9,77 millió euró, Magyarország 15,93 millió euró, Lengyelország 39,33 millió euró, Románia 29,73 millió euró és Szlovákia 5,24 millió euró összegű támogatásban részesül. Az említett öt tagállam mezőgazdasági termelői szűk keresztmetszetekkel szembesülnek a logisztika terén, miután bizonyos agrár-élelmiszeripari termékek jelentős behozatalára került sor Ukrajna felől. Az Ukrajnából származó termékek korlátozott számára vonatkozó kivételes és ideiglenes megelőző intézkedések 2023. május 2-án léptek hatályba, és 2023. szeptember 15-ig fokozatosan megszüntetésre kerülnek. Emellett egy közös koordinációs platform gondoskodik róla, hogy szolidaritási folyosók segítségével javítsa az Európai Unió és Ukrajna közötti kereskedelmi forgalmat.

Mindkét támogatási csomag esetében 2023. december 31-ig kell teljesíteni a kifizetéseket. Az érintett tagállamoknak értesíteniük kell a Bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, különösen a támogatás kiszámításához használt kritériumokról, az intézkedés tervezett hatásáról és értékeléséről, valamint azokról a lépésekről, amelyekkel elejét veszik a verseny torzulásának és a túlkompenzációnak.

E közvetlen pénzügyi támogatás mellett a Bizottság javasolja a magasabb összegű előlegkifizetések engedélyezését a közös agrárpolitika keretében. A közvetlen kifizetések akár 70%-a, a területtel vagy állatokkal kapcsolatos vidékfejlesztési kifizetéseknek pedig akár 85%-a már október közepétől elérhető lehet a mezőgazdasági termelők számára, hogy ezáltal is javuljon a pénzforgalmi helyzetük. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy módosítsák KAP-stratégiai tervüket annak érdekében, hogy a közös agrárpolitika keretében rendelkezésre álló forrásokat olyan beruházások felé irányítsák át, amelyek helyreállítják a termelési potenciált, miután tönkrement a termés, elvesztek a haszonállatok, vagy kedvezőtlen éghajlati események miatt megrongálódtak az épületek, a gépek és az infrastruktúra. Azok a módosítások, amelyeket a nemzeti kormányok ebben a keretben vezetnek be, nem számíthatók bele a megengedett módosítások maximális számába. Hasonlóképpen rugalmasságot biztosítanak a borra, valamint a gyümölcsre és zöldségre vonatkozó ágazati programok végrehajtásában is. Ezáltal a kedvezményezettek hatékonyabban hozzá tudják igazítani az intézkedéseiket a jelenlegi piaci helyzethez.

Háttér-információk

A mezőgazdasági ágazatra nyomás nehezedik a Covid19-világjárvány óta, valamint az Ukrajna elleni orosz agressziót követően a hirtelen megnövekedett energiaárak és a mezőgazdasági termeléshez felhasznált alapanyagok, például a műtrágya árának emelkedése miatt. Az Európai Bizottság 2022 márciusában már elfogadott egy 500 millió euró összegű támogatási csomagot, és 2022 novemberében számos intézkedést vezetett be, hogy biztosítsa a műtrágyák rendelkezésre állását és megfizethetőségét. A mezőgazdasági termékek eladási ára a tavalyi évben drasztikusan csökkent, és mivel a magas költségekben nem volt tapasztalható hasonló esés, a mezőgazdasági termelők likviditási gondokkal küzdenek, különösen a gabonafélék és az olajos magvak, a tej és az állattenyésztés, a bor, valamint a gyümölcsök és zöldségek ágazatában. Az élelmiszer-infláció következtében a fogyasztói kereslet elfordult bizonyos termékektől, például a bortól, a gyümölcs- és zöldségféléktől vagy a biotermékektől, ami további nehézségeket okoz a termelőknek.

Az említett általános, kedvezőtlen gazdasági folyamatok mellett az Ibériai-félszigetet aszály, míg egyes olasz régiókat rendkívül súlyos áradás sújtotta. Ezek a szélsőséges meteorológiai események kárt okoznak a helyi mezőgazdasági termelésben és infrastruktúrában. A Bizottság elemezte a tagállamok által benyújtott támogatási kérelmeket, amelyek igazolják, hogy szükség van a mai nagyszabású támogatási csomagra.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. június 26.

Szerző: Európai Bizottság - EEN - Hegedűs-Szabó Irén
2023.06.30.