Körforgásos gazdaság a textiliparban

Az Európai Bizottság szabályokat javasol annak érdekében, hogy a gyártókat felelőssé tegyék a textiltermékek teljes életciklusáért, és hogy Unió -szerte támogassák a textilhulladék fenntartható kezelését. Ez a kezdeményezés felgyorsítja az elkülönített gyűjtési, válogatási, újrafelhasználási és újrafeldolgozási ágazat fejlesztését az EU-ban, összhangban a fenntartható és körforgásos textiltermékekre vonatkozó uniós stratégiával. A használt textíliák elérhetőségének növelése várhatóan helyi munkahelyeket teremt, és pénzt takarít meg a fogyasztók számára az EU-ban és azon kívül, miközben enyhíti a textiltermelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásait.

A Bizottság azt javasolja, hogy valamennyi uniós tagállamban vezessenek be kötelező és harmonizált kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereket a textiltermékekre vonatkozóan. A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek sikeresen javították a több termékből, például a csomagolásból, az akkumulátorokból, valamint az elektromos és elektronikus berendezésekből származó hulladék kezelését. A gyártók fedezik a textilhulladék kezelésének költségeit, ami arra is ösztönzi őket, hogy csökkentsék a hulladék mennyiségét és növeljék a textiltermékek körforgásos jellegét – már a kezdetektől jobb termékeket tervezve. Azt, hogy a gyártók mennyit fizetnek a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe, kiigazítják a textíliák környezeti teljesítménye alapján, amely elv „ökomoduláció” néven ismert.

A kiterjesztett gyártói felelősségre vonatkozó közös uniós szabályok azt is megkönnyítik a tagállamok számára, hogy a jelenlegi jogszabályokkal összhangban 2025 -től külön gyűjtsék össze a textiltermékeket. A gyártók hozzájárulásai az elkülönített gyűjtési, válogatási, újrafelhasználási és újrafeldolgozási kapacitásokba történő beruházásokat finanszírozzák. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó javasolt szabályok célja annak biztosítása, hogy a használt textíliákat újrahasznosítsák, és ami nem használható fel, elsősorban az újrafeldolgozásra kell irányulniuk. A textilgyűjtéssel és -kezeléssel foglalkozó szociális vállalkozások számára előnyös lesz a megnövekedett üzleti lehetőségek és a használt textíliák nagyobb piaca.

A mai javaslat elő fogja mozdítani továbbá a textilágazat körforgásos jellegét szolgáló innovatív technológiákra irányuló kutatást és fejlesztést, például a szálból rostig történő újrahasznosítást.

A javaslat foglalkozik a textilhulladék olyan országokba irányuló illegális kivitelének kérdésével is, amelyek nem rendelkeznek a hulladékkezelésre alkalmas eszközökkel. Az új jogszabály egyértelművé tenné, hogy mi minősül hulladéknak, és mi minősül újrafelhasználható textilnek, hogy véget vessen annak a gyakorlatnak, hogy újrafelhasználás céljából álcázott hulladékot exportálnak. Ez kiegészíti a hulladékszállításról szóló új rendeletre irányuló javaslat szerinti intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy a textilhulladék szállítására csak akkor kerüljön sor, ha a hulladék kezelése környezetvédelmi szempontból megfelelő módon történik.

A hulladékokról szóló keretirányelv célzott felülvizsgálatára irányuló mai javaslat az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó intézkedéseket is tartalmaz, amelyeket külön kérdések és válaszok részleteznek.

A következő lépések

A hulladékokról szóló keretirányelv célzott módosítására irányuló bizottsági javaslatot az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében fogja megvizsgálni.

Háttér

Az EU évente 12,6 millió tonna textilhulladékot termel. A ruházat és lábbeli önmagában 5,2 millió tonna hulladékot tesz ki, ami személyenként évente 12 kg hulladéknak felel meg. Jelenleg a fogyasztás utáni textilhulladéknak csupán 22%-át gyűjtik szelektíven újrahasználat vagy újrafeldolgozás céljából, míg a maradékot gyakran elégetik vagy lerakják.

A hulladékokról szóló keretirányelv az EU hulladékgazdálkodásának jogi kerete. Meghatározza a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó fogalommeghatározásokat, beleértve a hulladék, az újrafeldolgozás és a hasznosítás meghatározását, a hulladékhierarchiát és az alapfogalmakat.

A mai kezdeményezés eleget tesz a Bizottság által a fenntartható és körforgásos textiltermékekre vonatkozó uniós stratégiában tett azon kötelezettségvállalásnak, hogy intézkedéseket javasol a textiltermékek kiterjesztett gyártói felelősségi szabályainak harmonizálására, valamint gazdasági ösztönzők kidolgozására a textiltermékek fenntarthatóbbá és körforgásosabbá tétele érdekében.

 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2023. július 5.

Szerző: Európai Bizottság - EEN - Hegedűs-Szabó Irén
2023.07.07.