Koronavírus - uniós támogatás az innovatív vállalkozásoknak

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Innovációs Tanács (EIC) Akcelerátor kísérleti projektje keretében csaknem 166 millió eurót ítélt oda 36 olyan vállalatnak, melyek részt vesznek a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben. Emellett több mint 148 millió eurót juttat majd további 36 vállalatnak, melyek hozzájárulnak az európai helyreállítási terv megvalósításához. Így a Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs program teljes beruházása ebben a fordulóban 314 millió euróra rúg. 

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „Az innovatív európai vállalatok kiemelkedő tehetsége és áttörést jelentő ötletei okot adnak a reményre. Az Európai Innovációs Tanácson keresztül nyújtott megnövelt támogatás révén segítünk kibontakoztatni a bennük rejlő lehetőségeket, és ezzel előmozdítjuk a koronavírus-helyzet hatékonyabb kezelését és a helyreállítást. Az EIC habozás nélkül reagált a koronavírus okozta válságra, ami remek példáját adja az uniós finanszírozás agilitásának és hatékonyságának.”

A koronavírus elleni küzdelemben részt vevő 36 kiválasztott vállalat úttörő projekteken fog dolgozni, például a biológiai fertőtlenítő kendők előállításának bővítésén, olyan légzésfigyelő rendszerek kifejlesztésén, amelyek valósidejű jelzéssel szolgálnak az esősegély-nyújtók felé a lélegeztetési folyamat minőségéről, vagy egy, a súlyos fertőzések kezelésére szolgáló antitest platform kialakításán, és még sok egyéb projekten. Ezeken túlmenően 139 olyan, koronavírussal foglalkozó vállalat, melyek költségvetési korlátok miatt nem részesülhettek finanszírozásban ebben a fordulóban, megkapta az újonnan bevezetett Covid19 kiválósági pecsétet, mellyel nemcsak elismerjük projektjeik értékességét, de segítjük is őket abban, hogy más finanszírozási forrásokból támogatást szerezzenek.

További 36, az európai helyreállítási tervet támogató vállalat számos ágazatban és projektben fog tevékenykedni. Ilyen projekt például a famodulokból álló, erősebb és magasabb szélerőműtornyok kifejlesztése, melyek jelentős mértékben csökkenthetik a szélenergia-termelés költségeit, egy szervestrágya-termelő rendszer és egy blokklánc-alapú megoldás a fenntartható újrafeldolgozást szolgáló gyártói gyakorlatok terén. További 679 rendkívül színvonalas pályázat kapott kiválósági pecsétet. Valamennyi megfelelt az EIC finanszírozási kritériumainak, de a költségvetési lehetőségek korlátai miatt nem részesülhetett finanszírozásban.

Márciusban az EIC Akcelerátor kísérleti projektje keretében rekordszámú, csaknem 4000 induló vállalkozás, valamint kis- és középvállalkozás (kkv) nyújtott be pályázatot, és közülük több mint 1400 a koronavírus-járvány szempontjából releváns innovációkra irányuló elképzeléseket ismertetett. Ezért nemrégiben további 150 millió euró került elkülönítésre erre a finanszírozási fordulóra, így az összesített támogatás értéke meghaladja a 314 millió eurót. A támogatásra kiválasztott induló vállalkozások és kkv-k 16 országból származnak (12 uniós tagállam, az Egyesült Királyság és 3 társult ország).

Háttér-információk

Az EIC által megítélt 314 millió euróból 174 millió eurónyi támogatás tőkebefektetés formájában valósul meg. 2019 közepi bevezetése óta az EIC Akcelerátor kísérleti projektje a maximum 2,5 millió eurót kitevő vissza nem térítendő támogatás mellett 15 millió euró értékig terjedő közvetlen tőkebefektetési lehetőséget kínált. Eddig 10 000-nél is több induló vállalkozás és kkv nyújtott be pályázatot, melyekben összesen 26 milliárd eurót meghaladó értékben igényeltek támogatást. A jelenleg támogatott 72 vállalat közül 46 kap tőketámogatást.

A tőkebefektetést, mely alapos átvilágítás tárgyát képezi, a társbefektetőket aktívan bevonó jövőbeli EIC Alap fogja kezelni. Az EIC által támogatott vállalkozások mindemellett különféle tanácsadási, mentorálási és üzleti akcelerátorszolgáltatásokban részesülnek. Ezeket a szolgáltatásokat első alkalommal kínálják a Covid19 kiválósági pecséttel rendelkező vállalatoknak.

A koronavírus kezelésében áttörést jelentő ötletekhez nyújtott EIC-támogatás a válság leküzdésére irányuló közös uniós erőfeszítések részét képezi. Május 4-én az Európai Bizottság házigazdája volt a koronavírusra való reagálást célzó csúcstalálkozónak, melynek jóvoltából eddig 9,8 milliárd euró gyűlt össze. A donorkonferencia során a Bizottság 1,4 milliárd eurót ajánlott fel, amelyből 1 milliárd euró a Horizont 2020 keretprogramból származik. A cél a koronavírussal kapcsolatos diagnosztika, kezelések és oltóanyagok együttműködésen alapuló kifejlesztésének és egyetemes alkalmazásának biztosítása. Május végén a Bizottság bejelentette a koronavírusra való reagálás következő lépését: a Global Citizen nemzetközi érdekvédelmi szervezettel együttműködésben „Globális cél: együtt a jövőnkért” elnevezéssel új kampány indul, melynek kiemelkedő eseménye a június 27-én megrendezésre kerülő globális adományozói csúcstalálkozó lesz.

Ezenkívül a Bizottság a közelmúltban terjesztette elő javaslatát egy nagyszabású európai helyreállítási tervre. Annak biztosítása érdekében, hogy a helyreállítás ne csak fenntartható, de valamennyi tagállam számára inkluzív és méltányos is legyen, a Bizottság javaslatot tesz az erőteljes, modern és megújult hosszú távú uniós költségvetésbe ágyazott új uniós helyreállítási eszköz, a NextGenerationEU létrehozására. A NextGenerationEU helyreállítási eszköz részeként a Bizottság javasolja az Európai horizont költségvetésének 13,5 milliárd euróval történő megnövelését, mely összeg az egészségüggyel és az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységek európai támogatására kerül felhasználásra, ideértve az induló vállalkozások és kkv-k áttörést jelentő innovációit is.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtószolgálata, 2020. június 8. 

 

Szerző: Hegedűs-Szabó Irén
2020.06.12.