Iparpolitika: nettó zéró iparról szóló jogszabály

Az Európai Tanács nemrégiben elfogadta a „nettó zéró” technológiai termékek európai gyártási ökoszisztémájának megerősítését célzó intézkedési keret létrehozásáról szóló rendeletet, közismertebb nevén a „nettó zéró” iparról szóló jogszabályt.

A rendelet elfogadásával lezárult a döntéshozatali folyamat.

A rendelet célja annak biztosítása, hogy fokozzuk az uniós klímacélok eléréséhez szükséges „nettó zéró” technológiák ipari bevezetését, kiaknázva az egységes piacban rejlő erőt azért, hogy megerősítsük Európa vezető szerepét az környezetbarát ipari technológiák terén.

A „nettó zéró” iparról szóló jogszabály az új iparpolitika egyik alapköve. Ez a jogi aktus segíteni fogja Európát abban, hogy vezető szerepet töltsön be a zöld technológiákért folyó globális versenyben, és biztosítsa, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulásunk egyúttal csökkentse a függőségeket, megerősítse stratégiai autonómiánkat, és támogasson minket az európai növekedésben és munkahelyteremtésben.

Jo Brouns flamand gazdasági, innovációs, munkaügyi, mezőgazdasági és a szociális gazdaságért felelős miniszter

A zöld technológiák előmozdítása

A „nettó zéró” iparról szóló jogszabály az alábbiak révén kedvező feltételeket teremt a zöld technológiákba történő beruházásokhoz:

  • a stratégiai projektekre vonatkozó engedélyezési folyamat egyszerűsítése
  • a stratégiai technológiai termékek piacra jutásának megkönnyítése (különösen a közbeszerzés vagy a megújuló energiák árverés útján történő értékesítése terén)
  • az európai munkaerő készségeinek fejlesztése ezekben az ágazatokban (a „nettó zéró” ipart szolgáló akadémiákkal és erősen koncentrált ipari területekkel vagy „völgyekkel”)
  • egy, az e területen folytatott uniós fellépés koordinálását célzó platform létrehozása

Az innováció előmozdítása érdekében a jogi aktus az innovatív technológiák fejlesztésére, tesztelésére és validálására szolgáló kedvező szabályozási keretek (úgynevezett „szabályozói tesztkörnyezetek”) létrehozását irányozza elő.

A „nettó zéró” iparról szóló jogszabály célkitűzéseinek elérése felé történő előrelépést két indikatív referenciaértékkel fogják mérni. Először is a „nettó zéró” technológiák – úgymint a fotovoltaikus panelek, a szélturbinák, az akkumulátorok és a hőszivattyúk – gyártási kapacitásának el kell érni az uniós kiépítési igények 40%-át. Másodszor, a rendelet konkrét célkitűzésként előírja az uniós részesedés növelését e technológiák tekintetében annak érdekében, hogy 2040-re el lehessen érni a világ termelésének 15%-át.

Ezen túlmenően a „nettó zéró” iparról szóló jogszabály előírja, hogy 2030-ig az Unió területén található geológiai tárolóhelyeken a besajtolt szén-dioxid éves mennyiségének el kell érnie legalább az 50 millió tonna kapacitást.

A következő lépések

Azzal, hogy a Tanács a mai napon jóváhagyta az Európai Parlament álláspontját, lezárult a jogalkotási aktus elfogadása.

Azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke aláírja, a rendeletet ki fogják hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetésének napján fog hatályba lépni.

Háttér-információ

A „nettó zéró” iparról szóló jogszabály – a kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló jogszabály és a villamosenergia-piac szerkezetének reformja mellett – a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv három kulcsfontosságú jogalkotási kezdeményezésének egyike, amelyek célja, hogy növeljék Európa „nettó zéró” iparának versenyképességét, és elősegítsék a klímasemlegességre való gyors átállást.

A Bizottság 2023. március 16-án nyújtotta be javaslatát, az Európai Parlament 2023. november 21-én alakította ki álláspontját, a Tanács pedig 2023. december 7-én fogadta el általános megközelítését. A Tanács és a Parlament 2024. február 6-án ideiglenes megállapodásra jutott, amelyről az Európai Parlament a 2024. április 25-i plenáris ülésen szavazott.

Forrás: Az Európai Unió Tanácsa, 2024.05.27.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.05.31.