Európai Innovációs Tanács – így néz ki a 2024-es munkaprogram

A január 15-én tartott egész napos online infonap keretében ismerhették meg az érdeklődők az Európai Innovációs Tanács (EIC) 2024-es munkaprogramját, az EIC Pathfinder, Transition, és Accelerator pályázat keretösszegeit, fókuszterületeit, és persze a pályázati feltételeket. Rövid összefoglaló következik.

Az EIC 2024-es munkaprogramja három fő programban biztosít finanszírozást

EIC Pathfinder (256 millió EUR) multidiszciplináris kutatócsoportok számára, amelyek olyan jövőképes kutatásokat végeznek, amelyek technológiai áttörést eredményezhetnek (legfeljebb 4 millió EUR támogatás). Benyújtási határidő: 2024. március 7.

A kihívások idén az alábbi 5 területre koncentrálnak:

  1. Solar-to-X eszközök a megújuló tüzelőanyagok, vegyi anyagok és anyagok decentralizált fogyasztásához, mint az éghajlatváltozás mérséklésének útja
  2. A cement és a beton, mint szén-dioxid-elnyelő
  3. A természet által inspirált alternatívák az élelmiszercsomagolás és a mezőgazdasági fóliák számára
  4. Nanoelektronika az energiahatékony intelligens edge eszközök számára
  5. Az EU űrinfrastruktúrája fenntarthatóságának és ellenálló képességének erősítése

EIC Transition (94 millió EUR) a kutatási eredmények innovációs lehetőségekké alakítására, az EIC Pathfinder projektek, az Európai Kutatási Tanács Proof of Concept projektjei által létrehozott eredmények nyomon követésére, valamint első alkalommal a 2. pillér/ társadalmi kihívások Horizont együttműködési projektjeinek eredményei előtt is nyitva áll (legfeljebb 2,5 millió EUR támogatás). Benyújtási határidő: 2024. szeptember 18.

EIC Accelerator (675 millió EUR) induló vállalkozásoknak és kkv-knak olyan innovációk kifejlesztésére és méretnövelésére, amelyek képesek új piacokat létrehozni vagy meglévő piacokat felforgatni (2,5 millió EUR alatti támogatások, 0,5 és 15 millió EUR közötti beruházások). 405 millió eurót különítettek el az EIC-alap által kezelendő befektetésekre, amely további 180 millió eurót kap a korábbi EIC-Accelerator felhívások keretében kiválasztott vállalatokba történő befektetések folytatására. Benyújtási határidők:

Rövid pályázat esetén 2024. január 1-jétől folyamatosan. Sikeres pályázat esetén díjmentesen igénybe vehető az EIC Business Acceleration Services 3 napos coaching-támogatása a teljes pályázat elkészítéséhez.

A 2024-es munkaprogram keretében sikerrel pályázott rövid pályázatok a teljes pályázatot a 2024-es, vagy a 2025-ös határnapok bármelyikére benyújthatja. A 2023-as munkaprogram keretében sikerrel pályázott rövid pályázatok már csak a 2024-es határnapokig nyújthatják be a teljes pályázatot.

A 2024. évi két határnap a következő: 2024. március 13. és 2024. október 3.

A kihívások idén az alábbi 6 területre koncentrálnak:

  1. Emberközpontú generatív mesterséges intelligencia Európában
  2. Virtuális világok és kiterjesztett interakció lehetővé tétele nagy hatású alkalmazásokban az ipar 5.0 megvalósításának támogatása érdekében
  3. Az intelligens perem és a kvantumtechnológiai komponensek lehetővé tétele.
  4. Élelmiszerek precíziós erjesztésből és algákból
  5. Monoklonális antitest-alapú terápiák az újonnan megjelenő vírusok új változatai ellen
  6. Megújuló energiaforrások és azok teljes értéklánca, beleértve az anyagfejlesztést és az összetevők újrahasznosítását

Az EIC által támogatott valamennyi projekt hozzáférhet a vállalkozásgyorsító szolgáltatásokhoz.

A 2024-es munkaprogram számos egyszerűsítést és újítást vezet be

A legtöbb EIC-pályázatban egyösszegű (lump sum) finanszírozás bevezetése, amely megszünteti a kedvezményezettek pénzügyi beszámolási kötelezettségét.

szellemi tulajdonra vonatkozó különös szabályok aktualizálása a technológia transzfer hivatalok felhatalmazása érdekében.

Konszenzusos ülések bevezetése az EIC Accelerator pályázatok esetében az értékelési folyamat szilárdságának javítása érdekében.

Az EIC alap rugalmassága – a nyertes vállalkozások esetén a befektetések növelésében vagy késleltetésében, hogy jobban reagálhasson a vállalatok igényeire és a piaci fejleményekre.

Az EIC átmeneti finanszírozásának megnyitása a Horizont együttműködési projektek eredményeinek nyomon követésére, az ERC Proof of Concept, az EIC Pathfinder és az Európai Védelmi Alap projektjeinek eredményei mellett.

Az online információs nap ERRE A LINKRE KATTINTVA nézhető vissza.

 

EEN2EIC – Segítünk eljutni a siker kapujáig

Az EEN2EIC projektben a kamara célja, hogy segítse a régióban működő kkv-kat, valamint a nők által vezetett kkv-kat az EIC Accelerator program keretében történő pályázatok benyújtására. A kamara szakmai támogatást nyújt a kkv-k számára, és hozzájárul az EIC Accelerator minőségi pályázatai számának növeléséhez.

Az EEN2EIC programmal kapcsolatban ITT TÁJÉKOZÓDHAT.

További információ: eenszeged@cskik.hu

 

(Forrás: pbkik.hu

Szerző: EEN - Cserkúti Ágnes
2024.01.23.