Egységes töltőt javasol az unió az elektronikus eszközökhöz

Az Európai Bizottság fontos lépést tesz az elektromos hulladék és a fogyasztókat érő kényelmetlenségek felszámolására, amelyek abból erednek, hogy egyes elektronikus készülékek más és más, egymással nem kompatibilis töltővel működtethetők. A Bizottság az ágazati résztvevőkkel évekre visszamenő, önkéntes együttműködés keretében elérte ugyan, hogy az elmúlt tíz évben harmincról háromra csökkent a mobiltelefon-töltők száma, átfogó megoldást azonban nem tudott elérni. Ezért olyan jogszabályt terjeszt most elő, amelynek célja egy egységes töltési megoldás bevezetése valamennyi releváns készülék tekintetében.

A rádióberendezésekről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslat a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz. Ezen túlmenően a Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék. Mindez kényelmesebb lenne a fogyasztók számára, továbbá csökkentené a töltők – gyártásból és ártalmatlanításból adódó – környezeti lábnyomát, ezáltal támogatná a zöld és digitális átállást.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az európai fogyasztókat immár hosszú ideje frusztrálta, hogy fiókjaikban egyre csak halmozódtak az egymással összeférhetetlen töltők. Sok időt adtunk az iparágnak arra, hogy saját megoldásokat találjon; most elérkezett az idő az egységes töltőre irányuló jogalkotási intézkedésre. A fogyasztók és a környezet egyaránt sokat fog nyerni általa, ezenfelül zöld és digitális törekvéseink is ezt az utat jelölik ki.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos így nyilatkozott: „Minden alapvetőbb elektronikus eszközünk töltővel működik. A készülékek sokfélesége pedig egyre több, egymással inkompatibilis és szükségtelen töltő megvásárlását hozza magával. Ennek véget kívánunk vetni. Javaslatunk elfogadásával az európai fogyasztók egyetlen töltőt tudnak majd használni valamennyi hordozható elektronikai termékükhöz, ami jelentős lépést jelent a fogyasztók kényelmének növelése és a hulladék csökkentése felé.”

A Bizottság a következőkre tesz javaslatot:

- Az elektronikus eszközök harmonizált töltője, egységes USB-C porttal. Ily módon a fogyasztók ugyanazzal az USB-C töltővel márkájától függetlenül bármilyen készüléket fel tudnak tölteni.
- Egy harmonizált gyorstöltő technológia, amelynek bevezetésével a különböző gyártók nem fogják tudni indokolatlanul korlátozni a töltési sebességet, és amely segíteni fogja, hogy a töltési sebesség a készülékkel kompatibilis bármilyen töltő esetében garantáltan ugyanaz legyen.
- A töltő és az elektronikus eszköz külön értékesítése, melynek révén a fogyasztók töltő nélkül is vásárolhatnak majd új elektronikus eszközöket. Ezáltal csökkenni fog a szükségtelenül beszerzett vagy nem használt töltők száma. A becslések szerint évi közel ezer tonnával csökkentheti az elektronikus hulladék mennyiségét, ha kevesebb új töltőt kell gyártani, illetve ártalmatlanítani.
- A gyártóknak kiterjedtebb tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára a töltési teljesítményről, beleértve az eszköz által igényelt teljesítményre vonatkozó információkat és azt, hogy az támogatja-e a gyors töltést. Ezáltal könnyebben ellenőrizhetik a fogyasztók, hogy meglévő töltőik megfelelnek-e új készülékeik követelményeinek, illetve segítik őket a kompatibilis töltő kiválasztásában. A többi intézkedéssel együtt ez a lépés hozzájárul majd ahhoz, hogy a fogyasztóknak kevesebb új töltőt kelljen megvásárolniuk, ami évente 250 millió euró megtakarítást jelenthet.

A rádióberendezésekről szóló irányelv felülvizsgálata a Bizottság szélesebb körű fellépésének részét képezi, amely a termékek, különösen az uniós piacon forgalmazott elektronikai termékek fenntarthatóságának biztosítására irányul, és központi elemét fogja képezni a fenntartható termékekről szóló jövőbeli javaslatnak.

A következő lépések

A rádióberendezésekről szóló irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslatot az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak rendes jogalkotási eljárás, azaz együttdöntés útján kell elfogadnia. A javaslat elfogadásától számított 24 hónapos átmeneti időszak elegendő időt fog biztosítani az ágazat számára arra, hogy felkészüljön az új előírások alkalmazására.

Az egységes töltő bevezetéséhez a kábel két oldalának – így az elektronikus berendezésnek és a külső tápegységnek – a teljes interoperabilitására van szükség. Az eszközkimenet interoperabilitása, amely messze nagyobb kihívás, a mostani javaslattal érhető el. A külső tápegység interoperabilitására a környezettudatos tervezésről szóló bizottsági rendelet felülvizsgálata fog megoldást keresni. A felülvizsgálat még az idei év folyamán meg fog kezdődni, hogy a rendeletet a mai javaslathoz igazodva lehessen hatályba léptetni.

Háttér-információk

2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az Unióban. A fogyasztók átlagosan mintegy három mobiltelefon-töltővel rendelkeznek, amelyek közül kettőt használnak rendszeresen. Ennek ellenére a fogyasztók 38%-a számolt be arról, hogy legalább egyszer előfordult, hogy a rendelkezésre álló töltők készülékkel való összeegyeztethetetlensége miatt nem tudták feltölteni mobiltelefonjukat. A helyzet nemcsak kényelmetlen, hanem költséges is a fogyasztók számára, akik évente mintegy 2,4 milliárd eurót költenek elektronikus eszközöktől függetlenül értékesített önálló töltők beszerzésére. Emellett az ártalmatlanított és fel nem használt töltők évente akár 11 000 tonna elektromos hulladékot is jelenthetnek.

A fogyasztókat és a környezetet érintő kihívások kezelése érdekében a Bizottság 2009 óta azon dolgozik, hogy egységes megoldás szülessen a mobiltelefonok és hasonló elektronikus eszközök feltöltésére. A Bizottság 2009-ben első lépésként hozzájárult egy önkéntes ágazati megállapodás megszületéséhez, amelynek eredményeként egy első egyetértési megállapodás jött létre, ami harmincról háromra csökkentette a forgalomban lévő mobiltelefon-töltő megoldások számát. A megállapodás 2014-es lejártát követően a 2018. márciusi új iparági javaslat nem oldotta meg kielégítően a közös díjszabást, a fogyasztói komfort kérdését és az elektromos hulladék csökkentését.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2021. szeptember 23. 

 

Szerző: EEN
2021.09.23.