Cél a higanymentes EU

Az Európai Tanács május végén elfogadta azt a rendeletet, amely teljes körű tilalmat vezet be a fogászati amalgám használata tekintetében, továbbá megtiltja más, hozzáadott higanyt tartalmazó termékek gyártását, behozatalát és kivitelét. Az aktualizált szabályok arra irányulnak, hogy – az EU szennyezőanyag-mentességi célkitűzésével összhangban – kezeljék a higany még fennmaradó használatának problémáját az Európai Unióban.

A jelenlegi szabályok már most is tiltják a fogászati amalgám használatát a 15 év alatti gyermekek, valamint az állapotos és a szoptató nők fogászati kezelése során. Az új szabályok kiterjesztik a tilalmat oly módon, hogy az 2025. január 1-jétől az EU-ban mindenkire vonatkozni fog. Kivételek lesznek alkalmazandók abban az esetben, ha a fogászati kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a fogászati amalgám használata abszolút szükséges a páciens konkrét egészségügyi szükségleteinek kielégítéséhez.

A fogászati amalgám kivitele 2025. január 1-jétől válik tilossá; míg az EU-ban való gyártásra és az oda történő behozatalra vonatkozó tilalom 2026. július 1-jétől lesz alkalmazandó.

Hat további higanytartalmú lámpa szintén gyártási, behozatali, valamint kiviteli tilalom hatálya alá fog tartozni 2025. december 31-étől, illetve 2026. december 31-étől.

További lépések

A rendeletet most alá kell írni és ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában, a kihirdetését követő huszadik napon pedig hatályba lép – ezt követően közvetlenül alkalmazandóvá válik az összes tagállamban.

Az aktualizált szabályok értelmében a Bizottság 2029. december 31-ig felülvizsgálja majd a fogászati amalgám használatára vonatkozó kivételeket, figyelembe véve a higanymentes alternatívák elérhetőségét.

Ugyanezen időpontig a Bizottság a tagállamok által a krematóriumokból származó higanykibocsátások tekintetében hozott intézkedéseket, valamint a Bizottság által nyújtott iránymutatásnak a vonatkozó kibocsátáscsökkentési technológiákra gyakorolt hatását is áttekinti majd.  

Háttér 

A higanyról szóló, 2017-ben elfogadott uniós rendelet a Minamata egyezményt átültető kulcsfontosságú uniós eszközök egyike. A Minamata egyezmény egy 2013-ban aláírt nemzetközi szerződés, melynek célja az emberi egészség és a környezet védelme a higany káros hatásaitól.

A 2017-es rendelet a higany teljes életciklusára kiterjed, az elsődleges bányászattól a hulladékártalmatlanításig, és hozzájárul a higanyra vonatkozó uniós stratégiában is megfogalmazott azon végső uniós cél megvalósításához, amely a higany és a hozzáadott higanyt tartalmazó termékek használatának, gyártásának és kivitelének korlátozását és fokozatos megszüntetését irányozza elő.

Az Európai Parlament 2024. január 17-én, a Tanács pedig 2024. január 30-án fogadta el a tárgyalási álláspontját. A két társjogalkotó 2024. február 21-én, mindössze egyetlen tárgyalási fordulót követően ideiglenes megállapodásra jutott.

Forrás: Az Európai Unió Tanácsa, 2024.05.27.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.05.31.