Az Európai Tanács elfogadta a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszközt

Az Európai Tanács a mai napon végérvényesen jóváhagyta a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozását, amely a régiónak az EU-val kapcsolatos reformjait és gazdasági növekedését támogató új eszköz.

Az eszköz a Nyugat-Balkánra vonatkozó növekedési terv pénzügyi pillére. A 2024–2027-es időszakot lefedő eszköz ezekben az években legfeljebb 2 milliárd EUR összegben nyújt vissza nem térítendő támogatást, 4 milliárd EUR összegben pedig hitelt az EU hat nyugat-balkáni partnerének.

Az eszköz célkitűzései

Az eszköz fő célkitűzésként elő fogja segíteni a nyugat-balkáni partnereknek az uniós értékekhez, jogszabályokhoz, szabályokhoz, normákhoz, szakpolitikákhoz és gyakorlatokhoz való igazodását annak érdekében, hogy előkészítse a jövőbeli uniós tagságukat, az Unió egységes piacába történő fokozatos integrálódásukat, valamint társadalmi-gazdasági konvergenciájukat az Unióval.

Az eszköz többféle társadalmi-gazdasági és alapvető reformhoz fog támogatást nyújtani, beleértve a jogállamisággal és az alapvető jogokkal összefüggő reformokat.

Reformprogramok

Minden egyes régióbeli partnernek reformprogramot kell készítenie ahhoz, hogy az eszköz keretében támogatásban részesülhessen, és a programban ismertetnie kell az eszköz célkitűzéseinek elérése érdekében tervezett reformokat.

A nyugat-balkáni partnereknek azt is végig kell gondolniuk, hogy a reformprogramokban foglalt intézkedések várhatóan hogyan segítik majd elő az EU közös kül- és biztonságpolitikájához való fokozatos és folyamatos igazodást.

Az uniós tagállamok fontos szerepet fognak játszani a kedvezményezettek reformprogramjainak és szükség esetén azok módosításainak jóváhagyásában.

Finanszírozási szempontok

Az EU az alábbiak révén nyújt támogatást az eszköz keretében:

  • a nyugat-balkáni beruházási keret (WBIF), vissza nem térítendő támogatások és hitelek formájában, a reformprogramokat alátámasztó, például infrastrukturális projektekbe történő beruházásokra (3 milliárd EUR)
  • közvetlenül a nyugat-balkáni partnerek költségvetésébe folyósított hitelek, a legfontosabb társadalmi-gazdasági reformokon alapuló növekedés felgyorsítása érdekében (3 milliárd EUR)

A kifizetésekre évente kétszer kerül sor, feltéve, hogy a partnerek teljesítik a reformprogramjukban meghatározott minőségi és mennyiségi lépéseket.

Amennyiben a támogatás előfeltételei nem vagy már nem teljesülnek, az EU dönthet úgy, hogy visszatartja az összegeket.

Az uniós támogatás előfeltételei

Az eszköz keretében nyújtott uniós támogatás általános előfeltételei közé tartozik, hogy a partnerek továbbra is megőrizzék és tiszteletben tartsák a hatékony demokratikus mechanizmusokat – többek között a többpárti parlamentáris rendszert, a szabad és tisztességes választásokat, a pluralista médiát, az igazságszolgáltatás függetlenségét – és a jogállamiságot, valamint biztosítsák az emberi jogok tiszteletben tartását, ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait.

Szerbiát és Koszovót* illetően további előfeltétel, hogy konstruktívan, mérhető előrehaladást és kézzelfogható eredményeket felmutatva törekedjenek a kapcsolataik normalizálására annak érdekében, hogy teljes mértékben végrehajtsák a normalizáláshoz vezető útról szóló megállapodásból és annak végrehajtási mellékletéből, és az eddigi párbeszédek keretében elért valamennyi megállapodásból származó minden kötelezettségüket, és tárgyalásokat kezdjenek a kapcsolatok normalizálásáról szóló átfogó megállapodásról.

Átláthatóság

Az átláthatóság fokozása érdekében a nyugat-balkáni partnereknek létre kell hozniuk egy internetes portált, amelyen naprakész adatokat tesznek közzé azon végső kedvezményezettekről, amelyek az eszköz keretében a négyéves időszak alatt összesen több mint 50 000 EUR összegű támogatásban részesültek.

A következő lépések

A Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz létrehozásáról szóló rendeletet aláírják, kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és a rendelet a kihirdetését követő napon hatályba lép.

Amint a rendelet hatályba lépett, a nyugat-balkáni partnerek felkérést fognak kapni arra, hogy nyújtsák be a Bizottságnak a 2024 és 2027 között végrehajtandó társadalmi-gazdasági és alapvető reformokat tartalmazó reformprogramjaikat.

Forrás: Európai Unió Tanácsa, 2024. május 7.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.05.09.