Az Európai Szabadalmi Hivatal első éve: 27.000 egységes szabadalom

Az egységes európai szabadalmi rendszer alkalmazásának első évében az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) már több mint 27,000 egységes szabadalmat regisztrált, mely azt jelenti, hogy az összes részt vevő tagállamban átlagosan minden negyedik európai szabadalom (23%) alkalmazandó. A felhasználási arány a Dániában és Lengyelországban letelepedett kérelmezők körében eléri a közel 50%-ot, Spanyolországban pedig mintegy 40%-ot. A legtöbb szabadalom az orvosi technológiára (31%), az építőmérnöki technológiára (6%) és a közlekedésre (5%) vonatkozik.

Ez idő alatt mintegy 350 ügy indult az Egységes Szabadalmi Bíróság (Unified Patent Court, UPC) előtt. Ez az új bíróság nemcsak az egységes szabadalmi bíróság kizárólagos hatáskörébe tartozó egységes szabadalmak, hanem – bizonyos feltételek mellett – a nem egységes európai szabadalmak esetében is lehetővé teszi a központosított pereskedést. Jelenleg 17 uniós tagállam vesz részt az egységes szabadalmi rendszerben (Unitary Patent, UP): Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország és Szlovénia. A rendszer más tagállamok előtt is nyitva áll, hamarosan Románia lesz a 18. részt vevő tag.

Bár Magyarország is aláírta a UPC-egyezményt, egy 2018-as alkotmánybírósági döntés értelmében a ratifikáció az Alaptörvény jelenlegi szövege alapján nem lehetséges, és így Magyarország területére jelenleg sem a UP hatálya, sem a UPC-bíróság döntései nem terjednek ki. Hazánkban továbbra is szabadalom vagy érvényesített európai szabadalom szerezhető, melyek megsemmisítéséről a magyar bíróságok és hatóságok döntenek.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.06.06.