Az EU és tagállamai a világ legjelentősebb fejlesztési támogatói

Az Európai Tanács a június 24-én következtetéseket hagyott jóvá az EU által nyújtott fejlesztési támogatás célértékeiről szóló, az Európai Tanács részére készített 13. éves jelentésről: a Tanács megerősíti, hogy az EU és tagállamai megőrizték a világ legjelentősebb hivatalos fejlesztési támogatás (ODA)-támogatói pozíciójukat. A jelentés az EU által nyújtott ODA-ra vonatkozó kötelezettségvállalásokkal és az azok teljesítésével kapcsolatos tendenciákat elemzi.

Az egyre összetettebb finanszírozási környezetben – amelyre Oroszország Ukrajna ellen folytatott agressziós háborújának, a Covid19-világjárványnak, valamint az éghajlatváltozásnak, a biológiai sokféleség csökkenésének és a szennyezésnek a hatásai nagyon jelentős hatást gyakoroltak – az ODA továbbra is az egyik legfontosabb finanszírozási forrást jelenti a legszegényebb országok számára, és továbbra is kulcsszerepet tölt be a 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend megvalósítása szempontjából.

A Tanács a jelentésében megállapítja, hogy a kollektív uniós ODA a 2022-es 93,3 milliárd EUR-ról és a 2021-es 71,6 milliárd EUR-ról 2023-ban 95,9 milliárd EUR-ra emelkedett. Ez a 2021 óta bekövetkezett növekedés azt mutatja, hogy az EU és tagállamai az „Európa együtt” megközelítés keretében megújították erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy támogatást nyújtsanak a fejlődő országoknak és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeknek.

Az EU és tagállamai – 2022-ben és 2023-ban a globálisan nyújtott ODA 42%-át biztosítva – tehát megtartották legjelentősebb ODA-támogatói státuszukat a világban, és megerősítették vezető pozíciójukat a fenntartható fejlődés globális menetrendje tekintetében.

2023-ban az összesített uniós ODA az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,57%-át tette ki. Ez – noha kismértékű csökkenést mutat 2022-höz képest, amikor aránya az EU GNI-ának 0,59%-át tette ki – továbbra is jelentősen meghaladja a 2021. évi 0,49%-os arányt, ahogy a Fejlesztési Támogatási Bizottság nem uniós tagjainak összesített adatát is, amelyek ODA-ja 2023-ban a GNI-uk 0,31%-a volt.

A Tanács hangsúlyozza, hogy az EU-nak és tagállamainak sürgősen további intézkedéseket kell hozniuk mind az egyéni célok megvalósítása, mind az EU azon kollektív kötelezettségvállalásának teljesítése terén való előrelépés érdekében, hogy 2030-ra a GNI 0,70%-ának megfelelő ODA-t nyújtson, ezen belül pedig 0,20%-nyi ODA-t juttasson a legkevésbé fejlett országoknak.

Forrás: Az Európai Unió Tanácsa, 2024.06.24.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2024.06.25.