Sikeresen lezajlott a XIV. Nemzetközi Építésügyi Konferencia

2023. június 2-án Szegeden tizennegyedik alkalommal sikeresen lezajlott a Nemzetközi Építésügyi Konferencia, melyről az alábbiakban olvashatnak egy összefoglalót Bodor Dezsőtől, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara elnökétől.

A Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara (CSMMK) a Csongrád-Csanád Megyei Építész Kamarával (CSMÉK), a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (CSMKIK), az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Regionális Irodájával és a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesülettel együttműködve 2023. június 02-án rendezte meg a XIV. Nemzetközi Építésügyi Konferenciát.
A konferencia helyszíne a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza volt.

A konferencia témaköre: Energiahatékonyság-energiagazdálkodás, gazdaságfejlesztés és fenntarthatóság, mely téma segít a komplex gondolkodásban, összeköti a különböző szakterületeken dolgozó szakembereket, mérnököket, és támogatja az együttműködésüket. Segítséget ad a településeknek, intézményeknek a közös gondolkodásban, a gazdaságosabb megoldások megtalálásában, mely különösen fontos a jelenlegi energiaválságos időszakban.
A konferencia alapvetően a magas-, és mélyépítési, vízgazdálkodási és vízépítési, épületgépészeti, energetikai szakterületen jogosultsággal rendelkező szakmagyakorlók számára adott lehetőséget a 2023. évi szakmai továbbképzés teljesítésére.
Köszöntőt mondott: Schulcz Péter elnök - CSMÉK, Bodor Dezső elnök - CSMMK, Palotás Sándor alelnök - CSMKIK, Nagy Imre elnök - Dél-alföldi Urbanisztikai Egyesület.

A konferencián először a Vedres István-díjakat adták át. Az egykori szegedi városi főmérnökről elnevezett elismerést idén négy díjazott, Engedi Antal okleveles villamosmérnök, Nemesi Pál okleveles villamosmérnök, Sebestyén Tibor okleveles építész és Török Csongor okleveles építészmérnök vehette át a díjat alapító szervezetek vezetőitől.

A konferencia előadásai a következők voltak:

- A szegedi geotermikus hőellátás műszaki és kutatás-fejlesztési szempontú ismertetése - Dr. Bozsó Gábor, művezető Szegedi Távfűtő Kft.
- Víz és energia - Bodor Dezső elnök, CSMMK
- „Feltörekvő” tömörfa építészet, Nagy Tamás ügyvezető, DOKTOR-BUILDER Kft.
- Kortárs közép-európai családi házak építészete, Borsos András építész
- V4 családi házak című kiállítás megnyitása, Schulcz Péter elnök, CSMÉK
- Új irányok az energia- és karbonsemlegesség felé, Beleznay Éva, urbanista, építész
- Termálvizek kísérő gázainak felhasználása, Tóth Dániel ügyvezető, CHESS ENERGY Kft.
- Hőszivattyús rendszerek létjogosultsága a lakosságitól az ipari felhasználásig I., II. - Hodemarszki Zsolt, Boros Zsolt, Matolcsi Gergő, Daikin Hungary Kft.
- Áramtermelés napelemekkel, Harcsa-Pintér Sándor ügyvezető, Intello Mitra Kft.


A program támogatói:

a Daikin Hungary Kft. és a Dr. Builder Kft.