Csongrádon tartottunk vállalkozói fórumot

Vállalkozásfejlesztési projektünkben ezúttal Csongrádon szerveztünk vállalkozói fórumot, melynek április 23-án a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium adott otthont, amit be is járhattak a vállalkozók a program végén.

A megjelenteket először a kamara csongrádi térségi elnöke, Horváth János köszöntötte, akin arról beszélt, hogy folyamatosan növekszik az önkéntes kamarai tagok száma a térségben, már 47-en csatlakoztak a több mint 1000 főt számláló közösséghez. Jelezte, a tagok között van olyan vállalkozók, aki a robotikához gyárt alkatrészeket és programoz műszereket, van olyan, aki legenergiatakarékosabb kivitelben készülő hűtőket gyárt, van gyermekbútorgyártó is, valamint olyanok is, akik különböző országos és vármegyei díjakban részesültek az évek során. Azonban úgy véli, hogy a térség vállalkozóinak közösen tenniük kell azért, hogy részesei legyenek a Budapest-Kecskemét-Szeged gazdasági tengelynek, de ebbe a folyamatba a 4 helyi középiskolát is be kell csatolni.

A térségi elnök szerint megvan a kellő tudás és technológia Csongrádon ahhoz, hogy becsatlakozzanak a 2 nagy szegedi beruházásba, vagyis a BYD és a Rheinmetall fejlesztésébe. Ugyanakkor szólt arról is, hogy vannak gátló tényezők a vállalkozások fejlődésében, gyarapodásában, ilyen a 451-es út állapota, valamint a vasúti közlekedés, így ezeket mielőbb rendezni kell.

Ezeket a fejlesztéseket Bedő Tamás, Csongrád polgármestere is szorgalmazta a fórumon, hiszen elfogadhatatlannak tartja, hogy a Csongrád-Kiskunfélegyháza szakaszt, mely körülbelül 30 kilométer, 40 perc alatt teszik meg a vonatok. De mint kiderült, a kollégiumi férőhelyek számának növelése is nagyon esedékes a városban, hiszen az ország számos pontjáról érkeznek fiatalok Csongrádra tanulni, többek közt a Diana Fegyvertechnikai Technikumba. Az önkormányzatnak célja az is, hogy a tanulók nagy részét helyben tartsák az iskola elvégzését követően munkahelyek és különböző támogatások biztosításával.

A városvezető elmondta, már Csongrádon is érzékelhető, hogy a munkanélküliséget felváltotta a munkaerőhiány, így ennek megoldásán dolgoznak amellett, hogy évek óta kiemelt ügyként kezelik a gazdaság fejlesztését helyben. Kiemelte, a tavalyi volt az első olyan évük, amikor mintegy 2 milliárd 100 millió forintos bevétele volt az önkormányzatnak, ebből 1 milliárd 930 millió forint iparűzési adóból származott, ez pedig az önkormányzat minden várakozását felülmúlta.

A jelenlévő vállalkozókat Dr. Kőkuti Attila, kamaránk elnöke tájékoztatta arról, hogy milyen szolgáltatásokkal, rendezvényekkel segítik a cégek, vállalatok előrébb jutását. Leszögezte, a gazdasági önkormányzat célja, hogy folyamatosan növekedjen az önkéntes tagok száma, mely jelenleg már 1100-nál is több, miközben a regisztrált vállalkozások száma 34 ezerre tehető a vármegyében. Közölte, olyan programokat, forrásszerzési lehetőségeket, szolgáltatásokat kínál a kamara az önkéntes tagok számára, ami miatt mindenképp érdemes az üzleti közösséghez csatlakozni. Ilyen például a külföldi partnerkeresés is.

Ráadásul a vállalkozók számára minden évben megrendezi a kamara a Top100 üzleti fórumot, melyen neves előadók vannak jelen, a vállalkozók beszélgetni tudnak egymással, estére pedig műsorral is készülnek a jelenlévőknek. Tavasszal pedig a fiatal vállalkozók számára rendeznek Top100 programot, ezúttal május 24-én a Móra Ferenc Múzeumban.

Ezt követően Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója számolt be arról, hogy a tavaly mintegy 2,4 milliárd forint kormányzati támogatással megújult intézmény csaknem 4 évtizede oktatja a fegyvergyártást egyedülálló módon az országban. A tanulók száma folyamatosan emelkedik, Sárvárról és Debrecenből is vannak diákjaik. Idén már több mint 150 fiatal nyújtotta be jelentkezését, ez háromszoros túljelentkezést jelent, így ősszel 3 kilencedik osztályt indítanak.