Mi vonatkozik a vendéglátóhelyek hulladékára július 1-jétől?

A MOHU tájékoztatót adott ki éttemek,vendéglátóhelyek, és egyéb olyan gazdálkodók számára, akiknek alaptevékenységük során étel- és élelmiszer hulladék származik. Esetükben az étel- és élelmiszer hulladék nem tartozik a koncesszió hatálya alá, viszont a keletkező használt sütőolaj és zsír igen, így azt csak a MOHU alvállalkozója gyűjtheti be.

Gazdálkodó szervezetek alaptevékenységéből (pl. étterem, vendéglátóhely) származó étel- és élelmiszer hulladék minden esetben 3. kategóriájú állati mellékterméknek minősül, így nem tartozik a koncesszió hatálya alá. 2023. július 1-jét követően a gazdálkodó szervezetnél keletkező használt sütőolaj és zsír a koncesszió hatálya alá tartozik.

Használt sütőolaj és zsír begyűjtése

2023. július 1-jét követően a gazdálkodó szervezetnél (pl. étterem, vendéglátóhely) keletkező használt sütőolaj és zsír a koncesszió hatálya alá tartozik, így azt csak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. alvállalkozója gyűjtheti be. A begyűjtés megrendelését a MOHU elektronikus ügyintézési felületén lehet elindítani, regisztrációt és szerződéskötést követően.

A regisztrációról bővebben az alábbi oldalon olvasható részletes tájékoztató.

Élelmiszerhulladék begyűjtése

A kormány honlapján társadalmi egyeztetésre közzétett (a gazdálkodó szervezeteknél képződő, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék képződésének megelőzésével, valamint e hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól szóló) Korm. rendelet-tervezet alapján az alábbiak az irányadóak.

Gazdálkodó szervezetek alaptevékenységéből (pl. étterem, vendéglátóhely) származó étel- és élelmiszer hulladék minden esetben 3. kategóriájú állati mellékterméknek minősül, így nem tartozik a koncesszió hatálya alá. A 3. kategóriájú állati melléktermékről az Agrárminisztérium-NÉBIH vonatkozó előírásai szerint kell gondoskodni 2023.07.01-jét követően is. Tudomásunk szerint ezzel kapcsolatban a NÉBIH hivatalos iránymutatást fog kiadni.

A fentiek értelmében a gazdálkodó szervezetek feladata marad továbbra is kiválasztani a begyűjtést végző alvállalkozót és azzal szerződni. Ezek alapján a 3. kategóriájú állati melléktermékre nem kell regisztrálni a MOHU intézmények elkülönített hulladékára vonatkozóan. Azon gazdálkodó szervezetek, amelyek már megtették, azoknak ezen cikkszámra vonatkozó szerződésből történő törlését automatikusan elvégezzük a rendszerben.

Azon gazdálkodó szervezetek, amelyek alaptevékenységéből származó (HORECA) étel és élelmiszer hulladéka nem haladja meg a heti 20 kg-ot, illetve a vegán éttermek üzemeltetői, jogosultak a vegyes települési hulladékba elhelyezni.

Gazdálkodó szervezetek nem fő tevékenységéből származó étel és élelmiszer hulladéka a koncesszió hatálya alá tartozik, a MOHU az elkülönített gyűjtés feltételeit 2023.12.31-től biztosítja az ÁSZF szerint. Ezen hulladékra (20 01 08 HAK biológiailag lebomló konyhai és étkezdei hulladék) történő regisztrációt követően a MOHU gondoskodik annak elszállításáról.

Forrás: MOHU