Változik a szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak finanszírozása

Mozgalmasnak bizonyul jogalkotás szempontjából a nyár, alig egy hónap telt el a legutóbbi szakképzéssel kapcsolatos törvényváltozások óta, most a finanszírozással összefüggésben változnak a jogszabályok, alábbiak szerint:

Egyfelől változik 2023. július 7-től az Szkr., a felnőttképzési jogviszonyban az évfolyami szorzó – a szakirányú oktatás időtartamától függetlenül – 1,00 a szakirányú oktatás teljes időtartamára. Tehát a felnőttek esetében megszűnt a differenciálás, a tanulói jogviszonynál továbbra is alkalmazandó az 1,2-1-0,8-as évfolyami szorzó.

Továbbá 2023. július 7-től az Szkr. alapján a képzésben részt vevő személy szakképzési munkaszerződése esetén a munkabért és egyéb juttatást – a felek eltérő megállapodása hiányában – a szakképzési munkaszerződés alapján létrejövő munkaviszony időtartamával arányosan kell megállapítani. Tehát nincs különbség, valamennyi felnőttképzési jogviszonnyal rendelkező esetén, tekintet nélkül arra, hogy saját vagy nem saját foglalkoztatott vagy egyáltalán nincs foglalkoztatásra irányuló másik jogviszonya.

Valamint 2023. augusztus 1-től változik a Szocho tv., a módosítás egységesíti a szakirányú oktatásban való részvételhez kapcsolódóan igénybe vehető adókedvezmény szabályait és összekapcsolja a ténylegesen végzett ilyen tevékenységgel. A módosítás alapján az adókedvezmény arányosítva vehető igénybe. Az adókedvezmény megállapításához az arányosított önköltség egy munkanapra vetített mértékét kell a tárgyhónap munkanapjainak számával (a törvényben meghatározott munkanapok kivételével) és az azokon a szakirányú oktatásnak a teljes napi munkaidőhöz (vagy fiatalkorú munkavállaló esetén napi 7 órához) viszonyított arányszámával megszorozni. Ekként az adókedvezmény nem általánosan munkanapra járó marad, hanem 8 (illetve 7) órás munkanaphoz viszonyítottan lesz igénybe vehető, így elkerülhetővé válik, hogy az adókedvezmény a maximális összegben legyen igénybe vehető akkor is, ha a szakirányú oktatás munkanapon belüli mértéke csupán töredéke a teljes napi munkaidőnek (illetve a 7 órának).

A módosítás következménye továbbá, hogy azáltal nincs szabályozásbeli különbség a saját és a nem saját foglalkoztatott, illetve az olyan képzésben részt vevő személy tekintetében, akinek egyáltalán nincs foglalkoztatásra irányuló másik jogviszonya.

A szakirányú oktatásban és duális képzésben való részvételhez kapcsolódóan igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény szabályainak módosulása miatt a Szocho tv. 17/A § (2) bekezdése szerinti 50 százalékos szabály további fenntartása indokolatlan, mivel az adókedvezmény összegét eleve a munkaórához kell igazítani.

Végül pedig 2023. augusztus 1-től változik a Tbj, a módosítás a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezés alóli kivételt kiterjeszti a felnőttképzési jogviszonyban folyó szakképzésre is, ha az a szakképzésben való ingyenes részvételhez kapcsolódik.

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KA-KIM-17/2022/TK/05.