Törvényi változások a saját dolgozók képzésében

2023. június 2-án hirdették ki A szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó törvénymódosításokról szóló 2023. évi XXXIII. törvényt, mely több ponton érintette a szakirányú oktatásra, a szakképzési munkaszerződésekre és a duális képzőhelyekre vonatkozó rendelkezéseket, különös tekintettel a saját dolgozók képzésének körét. A változások az alábbi esetekben 2024. január 1-től alkalmazandóak.

 

A törvénymódosítás során a legfőbb változás a saját dolgozók képzésével kapcsolatban az alábbiak:

a) A munkáltató 2023. december 31-ét követően akkor tudja igénybe venni az adókedvezményt, ha a munkavállalóival szakképzési munkaszerződést köt, illetve a területileg illetékes gazdasági kamara duális képzőhelyként nyilvántartásába vette.

b) A korábban megkötött szakképzési munkaszerződések megszűnnek 2023. december 31-én, amennyiben nem történt meg a duális képzőhelyként történő nyilvántartásba vételi eljárás a területileg illetékes gazdasági kamara által.

c) Az eredeti munkaszerződés – duális képzési célú - módosítása továbbra is lehetőség. A lényeges változás ez esetben, hogy bár a módosított munkaszerződés alapján kerül megszervezésre a saját dolgozó szakirányú oktatása, azonban az nem válik szakképzési munkaszerződéssé. Ebben az esetben nincs szükség kamarai nyilvántartásba vételre, viszont a Szocho. törvény szerinti adókedvezmény sem vehető igénybe. A módosított munkaszerződés az átmeneti rendelkezések értelmében 2023. december 31-éig szakképzési munkaszerződésnek minősül, azonban az ezt követő időszaktól kamarai nyilvántartásba vételre és önálló szakképzési munkaszerződés megkötésére is szükség van az adókedvezmény érvényesítéséhez.

Fent leírtak azokat érinti különösen, akik már beiskolázták saját dolgozóikat és folyamatban van a képzésük megvalósítása, esetükben 2024. január 1-jétől kiemelten hangsúlyos a változás, illetve azzal kapcsolatos megoldások keresése, melyben Kamaránk munkatársaihoz bizalommal fordulhatnak.

A törvényi változásokkal kapcsolatban a jogszabályok értelmezésében kamaránk duális képzési tanácsadó hálózata igény szerint személyre szóló tájékoztatást biztosít tagjaink, partnereink számára.

Bővebb információkért, illetve duális képzőhelyként történő nyilvántartásba-vétel iránt kérem keresse kamaránk munkatársát az alábbi elérhetőségeken:

A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium finanszírozásában valósul meg a Gazdaság-újraindítási Foglalkoztatási Alap képzési alaprész terhére, a projekt, illetve a támogatási szerződés száma: GFA-KA-KIM-17/2022/TK/05.