A szakmák vármegyei sztárjait díjazta a kamara

Díjátadó ünnepségen köszöntötte a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV) dobogós helyezést elérő vármegyei tanulókat, valamint felkészítőiket. A megmérettetésen idén összesen 9 tanuló ért el dobogós helyezést, ők és oktatóik vehettek át díjakat Szegeden, a kamarai székházban 2023. június 15-én csütörtökön.

Az elismeréseket átadó Dr. Kőkuti Attila, a CSMKIK elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy továbbra is nagy hiány van jól képzett szakemberekből a térségben, nélkülük viszont nehéz versenyképesnek lennie egy vállalkozásnak. Éppen ezért fontos, hogy a képzőintézmények, a kamara és a vállalkozások együttműködésén alapuló, a piac elvárásainak megfelelő szakembereket képezzenek. A kamarának fontos szerepe van abban, hogy a gyakorlati képzésben résztvevő fiataloknak megfelelő képzőhelyek álljanak rendelkezésére. Mint mondta, a szakmai megmérettetések segítenek felkészülni a tanulóknak a a munkaerőpiacon tapasztalható versenyre, hiszen ott a legjobbak, legkreatívabbak és legügyesebbek tudnak érvényesülni.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen első helyezést ért el Fürj Ádám mechatronikai technikus szakmában, szintén első lett Szöllősi Krisztián Róbert műszaki informatikus tanuló, második lett Rokolya Dávid automatikai technikus gyártástechnika szakmairányon, akik mindhárman a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum diákjai. Harmadik helyezett lett Busi Kevin erősáramú elektrotechnikus szakmában (Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum), Futó Mária kozmetikus technikus (Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum) és Izsák Bence vendéglátásszervező szakmában (Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola).

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen második helyezést ért el Szász Máté divatszabó női szabó szakmairányon (Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola). Harmadik helyen zárt Nagy Sámuel kőműves szakmában (Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola) és Baksa Richárd Rudolf villanyszerelő épületvillamosság szakmairányon (Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum).

A VERSENYEKRŐL

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal, 2023. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpon a Szakma Sztár Fesztiválon az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény idén második alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósult meg közel 15.000 látogató részvétele mellett. A fesztiválon 72 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek. A látogatók a EuroSkills verseny szakmai bemutatóiba és a WorldSkills nemzetközi válogató versenyeibe is bepillantást nyerhettek. két szakmai verseny célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széleskörű bemutatása, és verseny szervezése a szakma tehetséges tanulóinak. Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél.

A Szakma Sztár Fesztiválon a legjobbaknak járó elismerésért versengenek a fiatalok, emellett szakmai és szórakoztató programok is várják az érdeklődőket a tevékenységszigeteken és standokon. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara meghívja a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatal szakemberek, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.

 

A VERSENY EREDMÉNYEI

Döntőn elért helyezése

Jelentkező neve

Szakképesítés/Szakma neve

Versenyszám

Felkészítő neve

Második felkészítő neve

Elméleti oktatást végző (tag)iskola

Gyakorlati képzőhely neve

1

Fürj Ádám (153 főből)

Mechatronikai technikus

OSZTV

Madarász András János

Szemenyei Béla András

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

ATYS-CO Kft. (oktató: Nagy Gergely)

1

Szöllősi Krisztián Róbert

(84 főből)

Műszaki informatikus

OSZTV

Csiszár Zoltán

Bicskei Róbert

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

2

Szász Máté (49 főből)

Divatszabó Női szabó szakmairány

SZKTV

Nagy Szilvia

 

Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola

Salon D'ange Kft. (oktató, ügyvezető: Csikós Anikó)

2

Rokolya Dávid

(116 főből)

Automatikai technikus Gyártástechnika szakmairány

OSZTV

Madarász András János

 

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum

3

Nagy Sámuel

(119 főből)

Kőműves

SZKTV

Kiss Antal

Albert Sámuel

Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

Szanorfa Kft. (oktató, ügyvezető: Szántó Norbert)

3

Baksa Richárd Rudolf

(324 főből)

Villanyszerelő Épületvillamosság szakmairány

SZKTV

Rácz István

 Halász-Szabó Pál

Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum

PENSEÉ KFT (oktató, ügyvezető: Krucsó László)

3

Busi Kevin

(125 főből)

Erősáramú elektrotechnikus

OSZTV

Remzső Sándor Antal

Hajdú Zoltán

Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum

Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikum

3

Futó Mária

(366 főből)

Kozmetikus technikus

OSZTV

Bertáné Csépán Erzsébet

Bimbó Veronika

Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum

Bimbó Veronika ev.

3

Izsák Bence

(286 főből)

Vendéglátásszervező

OSZTV

Simon Orsolya Edit

 Varga Attila

Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola

Yourhotel Kft - BISTORANT Étterem (oktató, ügyvezető: Muráti Balázs Andor)

 

Galéria