Racionális észrevételek figyelembe vételével kedvezően módosult a felnőttképzésre vonatkozó jogszabály

 

 

2021. január 1-jétől hatályba lép a felnőttképzési törvény 2020. december 18-ai módosításának a felnőttképzést érintő néhány eleme.

Amit eddig előírt a jogszabály:

2020. július 1-étől a felnőttképzők a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerében (FAR) kezdeményezhették a felnőttképzési tevékenység bejelentését és engedélyezését.

2020. szeptember 1-étől lehetett megkezdeni a bejelentés és engedély alapján végezhető felnőttképzési tevékenységet, amelyről a felnőttképzők adatszolgáltatási kötelezettségüket, - beleértve a statisztikai adatszolgáltatási programhoz kapcsolódó kötelezettségüket (OSAP adatszolgáltatás) -, a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszeren keresztül teljesíthették.

 

Új, kedvező elem a jogszabály változásával:

2021-ben már nem a képzőnek kell közvetlenül - direktben adatot szolgáltatnia. A felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerébe (FAR) feltöltött adatok alapján maga a FAR fogja ezt a szolgáltatást ellátni.

 

Kedvezően érintik a változások a vállalati belső képzésekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettséget is

A jogszabály módosítást megelőzően 30 napon belül kellett eleget tenni a képzéshez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségnek. Ez úgy módosul 2021. január 1-jétől, hogy a belső képzések esetén negyedévente kell eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségnek a FAR-ba. Belső képzés esetén tehát ez azt jelenti, hogy annak a negyedévnek az utolsó napjáig kell adatot szolgáltatni, amelyikbe a belső képzés befejezésének időpontja esik.

Sok vitát generált - a cégek érvekkel alátámasztott egyet nem értését tükrözve - a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásokhoz is kapcsolt adatszolgáltatási kötelezettség. Nagy terhet vesz le a gazdaság szervezetek válláról, hogy a munkavédelmi és tűzvédelmi törvény hatálya alá tartozó belső képzések 2021. január 1-jétől nem bejelentéskötelesek. A munkavédelemről szóló törvény és a tűz elleni védekezésről a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre az idézett törvényt nem kell alkalmazni.

Ugyancsak változás, hogy a képzéshez kapcsolódóan kevesebb adatot kell nyilvántartani (nem szerepel a TB azonosító, adóazonosító, lakcím adatok, telefonszám, nemek állampolgárság).