Platform-munkavállalók, javuló munkakörülmények

A tagállamok foglalkoztatási és szociális miniszterei a mai napon megerősítették a platformalapú munkavégzésről szóló irányelvre vonatkozó, a Tanács elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói között 2024. február 8-án létrejött ideiglenes megállapodást. Ezen uniós jogi aktus célja, hogy javítsa a munkakörülményeket, és szabályozza az algoritmusok digitális munkaplatformok általi használatát.

Az irányelvnek köszönhetően az algoritmusoknak az emberierőforrás-gazdálkodás során való használata átláthatóbbá fog válni, biztosítva, hogy az automatizált rendszereket képzett személyzet ellenőrizze, valamint hogy a munkavállalóknak joguk legyen megtámadni az automatizált döntéseket. Segíteni fogja továbbá a platformalapú munkát végző személyek foglalkoztatotti jogviszonyának helyes meghatározását, lehetővé téve számukra, hogy élhessenek az őket megillető munkavállalói jogokkal.

Ez az első olyan uniós jogszabály, amely szabályozza a munkahelyi algoritmikus irányítást, és amelyben uniós minimumszabályok kerülnek meghatározásra annak érdekében, hogy Unió-szerte javuljanak a platform-munkavállalók millióinak munkakörülményei. A mai napon megerősített megállapodás a Tanács korábbi elnökségeinek erőfeszítéseire épül, és megerősíti az Európai Unió szociális dimenzióját.

Pierre-Yves Dermagne belga miniszterelnök-helyettes, gazdasági és munkaügyi miniszter

A platformalapú munkavégzés keretében színlelt önfoglalkoztatás kezelése

A jóváhagyott szöveg egyensúlyt teremt a nemzeti munkaügyi rendszerek tiszteletben tartása és a digitális munkaplatformokon keresztül munkát vállaló több mint 28 millió személy védelmét szolgáló minimumszabályok Unió-szerte történő biztosítása között.

A fő kompromisszumos elemek egy jogi vélelem köré épülnek, amely segíteni fog a digitális platformokon keresztül munkát végző személyek foglalkoztatotti jogviszonyának helyes meghatározásában:

  • a tagállamok jogrendszereikben bevezetik a munkaviszonyra vonatkozó jogi vélelmet, amely ellenőrzésre és irányításra utaló tények megállapításakor érvényesül
  • e tényeket a nemzeti jog és a kollektív szerződések alapján, az uniós ítélkezési gyakorlat figyelembevételével kell meghatározni
  • a digitális platformokon keresztül munkát végző személyek, képviselőik vagy a nemzeti hatóságok hivatkozhatnak erre a jogi vélelemre, és állíthatják, hogy helytelenül sorolták be a munkát végző személyt
  • a digitális platformnak kell bizonyítania, hogy nem áll fenn munkaviszony

Emellett a tagállamok iránymutatást fognak nyújtani a digitális platformoknak és a nemzeti hatóságoknak az új intézkedések bevezetésekor.

Az algoritmikus irányítás szabályozása

A Parlamenttel elért megállapodás biztosítja, hogy a munkavállalók megfelelő tájékoztatást kapjanak többek között a felvételükkel, a munkakörülményeikkel és a jövedelmükkel kapcsolatban alkalmazott automatizált nyomonkövetési és döntéshozatali rendszerek használatáról.

A megállapodás emellett megtiltja a platformalapú munkát végző személyek bizonyos típusú személyes adatainak – például biometrikus adatainak, vagy az érzelmi, illetve pszichológiai állapotukkal kapcsolatos személyes adatainak – az automatizált nyomonkövetési vagy döntéshozatali rendszerek használatával történő kezelését.

Az irányelvnek köszönhetően biztosított továbbá az automatizált döntések emberi felügyelete és értékelése, beleértve az e döntések magyarázatához és felülvizsgálatához való jogot is.

Következő lépések

A megállapodás szövegét most valamennyi hivatalos nyelven véglegesítik, majd azt mindkét intézmény hivatalosan is elfogadja.

A hivatalos elfogadási eljárást követően a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy az irányelv rendelkezéseit átültessék nemzeti jogukba.

Háttér-információk

A Bizottság 2021. december 9-én tette közzé a javaslatát. A foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős miniszterek a 2023. június 12-i ülésükön megállapodtak a Tanács általános megközelítéséről. Az Európai Parlamenttel 2023. július 11-én kezdődtek meg a tárgyalások, amelyek 2024. február 8-án megállapodással zárultak.

A Tanács részéről a tárgyaló Pierre-Yves Dermagne, Belgium miniszterelnök-helyettese, valamint gazdasági és munkaügyi minisztere volt. Az Európai Parlamentet az előadó, Elisabetta Gualmini képviselte. A Bizottságot Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos képviselte.

 

Forrás: Európai Tanács, Sajtóközlemény 2024.03.11. (Letöltve: 2024.03.14.)