Nagy érdeklődés övezi ingyenes robotika szakköreinket

Idén tavasszal is robotika szakkört indított a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK) az 1-2. és 5-8. osztályos tanulók számára, akikkel a területen jártas, képzett pedagógusok foglalkoznak, ezzel bevezetve a gyerekeket a robotok alkalmazásának és programozásának alapjaiba. A március 4-én és 5-én indult ingyenes kamarai szakkörök 6-8 héten át tartanak, a fiatalok heti 2 alkalommal találkoznak. Április 11-én a sajtó munkatársai számára is bepillantást adtunk a szakkörök életébe, a felső tagozatos diákok tevékenységét figyelhették meg.

Az újságírókat arról tájékozatta Horváth Gábor, a CSKIK képzési vezetője, hogy ez már az ötödik olyan év, amikor a kamara kiemelt programként kezeli a robotikát és a digitalizációt, ennek részeként szerveznek saját forrásból programokat egészen óvodás kortól a középiskolás korosztályig. Jelezte, ilyen esemény a robotika szakkör is, melyet heti két alkalommal tartanak meg a 15 fős csoportok számára, melyek tagjai az építés és a programozás mellett az együttgondolkodást és a közös problémamegoldást is elsajátítják a szakkör végére. Hangsúlyozta, a CSKIK célja az, hogy minél több gyermekkel megismertessék a robotika alapjait.

Az alsósokkal Özvegy Judit, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanítója, míg a felső tagozatosokkal Rozgonyi-Borus Ferenc, a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára foglalkozik. Utóbbi elmondta, kifejezetten olyan modelleket építenek a gyerekek csapatokban, amelyek ott vannak a mindennapi életben. Így időmérős elektromos garázsajtót, önjáró autókat és önjáró robotporszívókat is létrehoznak kicsiben, és megtanulják ezek programozását is. Hozzátette, a gyerekek már az iskolában is találkoznak a robotikával, hiszen az a Nemzeti Alaptanterv része, a kamara pedig szívesen fogadja azokat a diákokat, akik számára az iskolában nem szerveznek szakkört.

Galéria