Mészáros Antal: Gyorsvonatra kell tudni felszállnunk

A CSOMIÉP-nél is izgatottan fogadták az autógyár építéséről szóló bejelentést – meséli Mészáros Antal ügyvezető igazgató, aki szerint korszakos jelentőségű, nagyszabású ipari beruházás veszi kezdetét régiónkban. És ebben ők is szeretnének részt venni. Hasonlóan gondolkodó vállalkozótársainak is üzeni, figyeljenek, készüljenek, legyenek résen, mert „ez a vonat gyorsvonat lesz”.

– Igazgató úr, mire számít, mi fog történni? Soha nem látott léptékű ipari beruházás veszi kezdetét.
– Amire régóta vágyott már Csongrád-Csanád vármegye. Azt gondolom, hogy az álmos, monoton hétköznapokból fel is fogja rázni az ipar szereplőit az autógyár érkezése. De nemcsak őket. Vállalkozások fognak erősödni, újak fognak alakulni, az autógyár mozgósítani fogja a munkavállalókat is, köztük azokat is, akik nem elégedettek a saját munkahelyükkel, és persze a még munka nélkül lévőket is. Szerteágazó módon, nagyon komoly „pillangó hatása” lesz ennek a beruházásnak, strukturális változásokat fog hozni, minden fronton éreztetni fogja hatását. Változik az infrastruktúra, bővülnek a szolgáltató szektor lehetőségei – ami eddig csak pislákolt, lángra gyúlhat.
– Beton és meliorációs termékeket gyártó vállalatot vezet, milyen lehetőségeket lát a CSOMIÉP számára ebben a gigantikus beruházásban?
 – Remélem, nemcsak a CSOMIÉP-nek, hanem a többi környékbeli iparági szereplőnek is lesz benne lehetőségük, beleértve a konkurenseinket is. Mert ez azt jelentené, hogy valóban elegendő munkát hoz számunkra ez a beruházás. És ha mindenkinek jut a tortából, akkor senki nem a másikét akarja elvenni.
– Önök milyen munkákra számítanak?
– Elsősorban infrastruktúra-építésről beszélünk, amiben benne vannak a különféle távközlési elemek mély­építési munkái, a csatornázási, a vízelvezetési, vízkezelési elemek, vagy éppen a csapadékvíz-rendezéshez kapcsolódó megoldások. Vagyis mindaz, amiben nekünk több évtizedes tapasztalatunk van. Mindezeken felül az építkezési fázisban is felmerülhetnek olyan egyedi igények, amelyekre megoldást tudunk nyújtani. A CSOMIÉP-nél minden tekintetben felkészülten várjuk a feladatokat: mind személyi állományunk, mind eszközparkunk készen áll a kihívásokra.  
– Mit üzen a többi vállalkozó-társának, mire figyeljenek?
– Mindenre! Nem lehet elmenni a legapróbb fejlemény mellett sem, mert gyorsan fognak pörögni az események. Akik tényleg részt szeretnének venni ebben az óriási léptékű építkezésben, gazdaságtörténeti jelentőségű átalakulásban, legyenek készek, és legyenek résen. Mert ez a vonat gyorsvonat lesz, és hamar elrobog mellettünk, ha nem figyelünk oda. Márpedig erre a vonatra mindenképpen fel kell szállnunk!