Megkezdődtek a területi előválogatók a kamarában

Az automatikai technikus, a gépgyártás-technológiai technikus és a vendéglátás-szervező szakmák tanulóinak megmérettetésével kezdődtek meg hétfőn az országos szakmai tanulmányi versenyek vármegyei előválogatói Szegeden. A Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny előválogatóin 42 szakmában mintegy 600 tanuló versenyez majdnem 3 héten keresztül a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A szakmai versenyek célja a magyar szakképzés színvonalának továbbemelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, valamint lehetőség biztosítása a szakmát tanulóknak arra, hogy próbára tegyék tudásukat és tehetségüket.

Január 8. és 11. között papíralapú feladatsorok megoldásával zajlik a területi előválogató a kamarai székházban, majd január 12. és 23. között interaktív feladatokat kell megoldania a versenyzőknek számítógépes környezetben.

A többhetes előválogatón a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Szegedi Szakképzési Centrum tagintézményeinek, a szegedi Szent Benedek School of Business Technikum, valamint a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Szegedi Tagintézményének tanulói vesznek részt. A területi előválogatókon elméleti feladatokat teljesítenek a fiatalok, akik közül a legjobbnak bizonyulók gyakorlati tudásukról is számot adnak majd az országos válogatókon, ahonnan az országos döntőkre juthatnak tovább.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által kiírt két országos verseny döntője hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon lesz 2024. április 24. és 26. között Budapesten, a HungExpo területén. A kiemelkedő eredményt elérő versenyzőket az MKIK meghívja a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi versenyek hazai válogató versenyeire, melynek győzteseiből kerülnek ki azok a fiatalok, akik képviselhetik Magyarországot a nemzetközi szakmai versenyeken.