Kormányinfó: Energiaár-plafon a vállalkozásoknak, hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával

Rendhagyó időpontban, hétfőn délelőtt tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Több fontos, a vállalkozásokat is érintő döntésről is beszámoltak.

Energiaár-plafon a vállalkozásoknak

Gulyás Gergely elmondta, a kormány szerint a vállalkozásoknak az energiaárak okozzák a legnagyobb gondot, főleg a villanyárak, ezért a kormány júliustól a legmagasabb árat 200 euró per megawattban állapítja meg - ennyiért vehetik majd az áramot a mostani 320 euró per megawatt helyett. Ez három szektort: a feldolgozóipart, a szálláshelyeket és a raktározás-szállítással foglalkozó vállalkozásokat érinti. A tárcavezető szerint ez több mint 5000 vállalkozásnak segít, és 40 milliárdos kiadást jelent. Mint arról már portálunk is írt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kérte a kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását

Hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával

Arról is határozott a kormány, hogy ideiglenesen nemcsak meleg élelemre, hanem hideg élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzeket. Augusztus 1-től december 31-ig van erre lehetőség. Ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya-keretet további 200 ezer forinttal megemelhetik. Arról is döntött a kormány, hogy az extraprofitadóra kötelezett gyógyszerforgalmazók július 1-től az extraadó felét, tehát 20 százalékot leírhatnak az adójukból, ha ezt kutatás-fejlesztésre (K+F) fordítják. A gyógyszergyártók extraprofitadóját megfelezték, és a mai döntés alapján még egyszer meg lehet felezni, ha K+F tevékenységre költik azt a pénzt a cégek.