Kamaránk rövid gazdasági hírei 2023. július 7. péntek

Cikkünkben kamaránk 2023. július 7-i rövid gazdasági híreit olvashatja.

Júniusban is 20 százalék feletti volt az infláció Magyarországon

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek ára egy év alatt 29,3 százalékkal emelkedett, a háztartási energia 34,3 százalékkal drágult. A szolgáltatások díja 14,4 százalékkal emelkedett.

Májusban 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés

Májusban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene - jegyezte meg a KSH. Az év első öt hónapjában a termelés 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. A májusi ipari termelés részletes adatait július 13-án közli második becslése alapján a KSH.

Extraprofit a világ legnagyobb cégeinél

A világ 722 legnagyobb vállalata együttesen évente több mint ezermilliárd dollár váratlan nyereségre tesz szert az energiaárak és a kamatlábak emelkedése miatt – derült ki egy friss kutatásból. Az Oxfam (OKSZFEM) és az ActionAid (EKSÖNÉJD) jótékonysági szervezetek által végzett kutatás szerint a vállalatok 2021-ben 1,08 billió dollárt, tavaly pedig 1,09 billió dollárt kerestek ilyen módon. Az együttes nyereség 89%-kal magasabb volt, mint a 2017-2020 közötti időszakra vonatkozó korábbi négyéves átlag. A legmagasabb váratlan nyereséget az energetikai vállalatok könyvelhették el. A Forbes 2000 legnagyobb vállalatot tartalmazó listáján szereplő 45 energetikai cég a kutatás szerint 2021 és 2022 között átlagosan évi 237 milliárd dollárnyi váratlan nyereséget termelt.

Csökkent a német ipari termelés májusban

A várakozásokkal ellentétben csökkent a német ipari termelés májusban az előző havihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis (DESZTATISZ) szerint. Az egyes ipari ágazatok termelése nagy eltéréseket mutat májusban. A gyógyszergyártásban pedálul 13,1 százalékkal csökkent a termelés az előző havihoz képest, az energiatermelés pedig 7,0 százalékkal csökkent. A termelés növekedése a gépjárművek és alkatrészeik gyártására összpontosult, ahol 4,9 százalékkal volt magasabb a termelési érték az előző havinál. A március-május három hónapos periódusban az ipari termelés 0,2 százalékkal múlta felül az előző három hónapét.