Január 31-ig regisztrálhatnak a kereskedők a Mobilcsere Programra

A Mobilcsere Program célja támogatást biztosítani a korszerűtlen mobiltelefonok cseréjéhez, 4G vagy 5G és VoLTE képes készülékekre. A programban azoktól a regisztrált kereskedőktől lehet majd beszerezni a készülékeket, akik 2022. január 3.és 31. között jelentkeznek, és megfelelnek a megadott feltételeknek.

A magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a közeljövőben időszerűvé válik a mobil hang és adatszolgáltatások terén a 2G, illetve 3G technológiai alapról teljes egészében áttérni a 4G, illetve 5G hálózatokra, és ezzel együtt szükséges lesz a 4G, illetve 5G hálózatokkal nem kompatibilis mobiltelefonok kivezetése. Az NFFKÜ Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt., a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kezdeményezésére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között kötött megállapodás alapján támogatást biztosít ahhoz, hogy a korszerűtlen (3G és a rendelkezésre álló keret függvényében 2G képes) mobiltelefonokat, korszerű, minőségi mobil internetezésre alkalmas (4G vagy 5G és VoLTE képes) készülékekre lehessen cserélni.

Kereskedői regisztráció
A kereskedői regisztráció 2022. január 3. napjától 2022. január 31. napjáig tehető meg.

A pályázat benyújtásának szakaszai:
2022.02.14. és 05.08. között kizárólag 3G készülékek cserélhetők, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig
2022.05.09. és 07.17. között 3G és 2G készülékek egyaránt cserélhetők, de legfeljebb a keretösszeg kimerüléséig

A kereskedői regisztrációhoz szükséges feltételek és vállalások:

A Támogatási Programban az a Kereskedő vehet részt, amely forgalmaz olyan, a jelen pályázati kiírásnak megfelelő, VoLTE képes 4G vagy 5G képes mobilkészülékeket, amelyek bruttó fogyasztói ára nem haladja meg a 120 ezer Ft-ot, és emellett teljesíti az alábbi regisztrációs feltételeket:

- rendelkezik olyan Üzlettel, ahol biztosítani tudja az adásvételi szerződés jelenlévők között való létrejöttét, és a Támogatási Programban történő részvételhez szükséges egyéb dokumentum kitöltését, feltöltését (a kizárólag webes értékesítés lehetősége nem elégséges);

- a veszélyes hulladék kezelésére felkészült, biztosítja, hogy a Támogatási Program keretében leadott mobilkészülékek megsemmisítése olyan módon történjék, hogy azok esetleges adattartalmához senki ne férhessen hozzá;

- a mobilkészülék-csere lebonyolításához szükséges informatikai (lapbeolvasás, gyors és stabil internet kapcsolat, nyomtatás, web alapú, 24 órás működésű, platformfüggetlen támogató szoftver futtatására alkalmas informatikai eszköz) és egyéb infrastrukturális feltételekkel (akadálymentesen használható Üzlet, pályázati dokumentumok kitöltésére alkalmas infrastruktúra, biztonságos várakozásra alkalmas helyiség stb.) rendelkezik

- a Pályázati Rendszerhez való hozzáférést biztosítani képes (önálló, a nyílt internetre kapcsolódó, fix IP címmel, vagy VPN csatlakozással rendelkező) számítógép (Üzletenként legalább egy). A fix IP címmel való hozzáférést biztonsági értékelés alapján engedélyezheti a Támogató. A fix IP címmel való csatlakozás feltétele olyan információ biztonsági értékelésről szóló dokumentum, ami elegendő biztosítékként szolgál az informatikai hálózat megfelelő védettségéről, ilyen lehet pl. az ISO/IEC27001 információbiztonsági tanúsítvány vagy a SOC2-Type II implementáció és működési hatékonyságot is ellenőrző audit riport megléte és az ezt igazoló dokumentum(ok).

A kereskedői regisztráció az egyes Üzletekre vonatkozik. A regisztráció ügyfélkapus bejelentkezéssel történhet.

A regisztrációs feltételeknek a Támogatási Programban részt vevő Kereskedő valamennyi regisztrált Üzletének meg kell felelni.

A Támogatási Programba jelentkező Kereskedő Üzletei a kereskedői regisztrációhoz szükséges dokumentumokat, adatokat konszolidált formában nyújtják be.

A Támogatási Programban részt vevő Kereskedőknek nem lehet 30 napot meghaladó lejárt esedékességű adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása (kivéve, ha az adóhatóság 8 számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett). A Kereskedő részére a Támogatási Programban részt vevő természetes személy által engedményezett támogatás folyósítása előtt a köztartozás ellenőrzésre kerül, ezért a köztartozásmentes adatbázisban még nem szereplő Kereskedőnek 2022. január 10. napjáig regisztrálni szükséges a NAV alábbi elérhetőségén: https://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes/csoportos_adoszam_lekerdezes

A Támogatási Programban részt vevő Kereskedő nem állhat felszámolás, csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlés alatt.

A kapcsolódó dokumentumok, és további információ a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. oldalán, IDE kattintva érhető el.