Garázsból indult  a PC-BoX karrierje  – interjú Marsi Zoltánal

Két család indította a PC-BoX Számítástechnikai Kft.-t. Történetük 36 évvel ezelőtt kezdődött egy garázsban. Számítógép-forgalmazással kezdték, ma elsősorban magas hozzáadott értékű rendszereket, komplett megoldásokat kínálnak más vállalkozások számára. A cég történetéről az egyik alapítót, Marsi Zoltánt kérdeztük.  A PC-BoX önkéntes tagként erősíti a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarát.  

A PC-BoX Számítástechnikai Kft. története a rendszerváltás előtti időkre nyúlik vissza. 1987-ben Dietrich Gábor és társa, Marsi Zoltán úgy határozott, alakítanak egy gmk-t. Munka mellett, másodállásban, számítógépekkel kezdtek el kereskedni. Zoltán szerezte be az árut, Gábor meg üzembe helyezte azokat. Tipikusan garázscégként kezdtek, minimális infrastruktúrával.
Megbízhatóan használták ki a hiánygazdálkodásból adódó lehetőségeket, két-három év múlva már olyan patinás cégeknek is szállítottak, mint a békéscsabai Kner Nyomda, vagy az orosházi Barnevál.

Első beköltözők a szegedi „Szilícium-völgybe”
– Szép, apró lépésekkel tudtunk előre menni, 1991-ben Kft.-vé alakultunk, és 1 millió forintért megvettük egy 18 négyzetméteres üzlethelyiség bérleti jogát a Mérey utca 12-ben. Ezt az üzlethelyiséget a későbbiekben megvásároltuk. A kilencvenes évek közepétől az alap épület fölé és köré építettük fel az 1000 négyzetméteres saját tulajdonú ingatlanunkat. Egyébként mi voltunk az első beköltözők a Mérey utcába, a szegedi kis „Szilícium-völgybe”, ahová később öt-hat informatikacég is betelepült.
– Fő tevékenységünk a számítógép-kereskedelem volt, javarészt márkás gépeket árultunk. Kisebb darabszámban már általunk összeszerelt számítógépeket is forgalmaztunk, éppen a nagyobb hozzáadott értékre törekedve. A hiány csökkenésével lassan a hardverpiac is teljesen megváltozott, a gépek és a rendszerek is stabilabbak lettek. Ritkábban cserélték a számítógépeket, és a kínálat is kiszélesedett. Ma már az eladásnak akkor van igazán értelme, ha szolgáltatást is kínálhatunk mellé. Olyan rendszerekkel, komplett megoldásokkal kezdtünk el foglalkozni, amelyekhez később (vagy már rögtön) szolgáltatást tudunk biztosítani.

Kinőtt a szoftveres láb
– Jelentős lépés volt a PC-BoX életében, amikor kapcsolatba kerültünk a MOL Nyrt.-vel – ezek már szoftveres munkák voltak. Olyan piaci rést találtunk, amelyekre másnak nem volt megoldása – beszélt a cég következő üzletágának kialakulásáról Zoltán. A MOL-nak 2000-ben egy pilot program keretében dolgoztuk ki azt a gázmérleget, ami egy új üzleti területet tudott biztosítani a családi vállalkozásunk számára. Maga a szellemi termék a mai napig működik. A MOL csoport már 23 éve a partnereink közé tartozik.
– A szolgáltatások területén is próbáltunk specializálódni, a javarészt a gáziparban szerzett tapasztalatokat tudtuk használni a Dégáznál is. Az itt kifejlesztett programrendszerünket bevezették az MVM-csoportnál is. Megközelítőleg 1 millió ügyfelet szolgálnak ki a PC-BoX által fejlesztett műszaki információs rendszerrel – ez fut ugyanis az Égáz, a Dégáz és a Főgáz területén is. Az MVM-csoport gázelosztó hálózata a mi rendszerünket is használja évek óta. A nagy cégek közül állandó partnereink közé tartozik a ContiTech is. A szoftveres üzletág felfejlődésével megnőtt a létszámunk is, állandó 20 fő körüli csapattal dolgozunk.

Több lábon
A PC-BoX-nál alapvetőnek tartják, hogy egy vállalkozás több lábon álljon, nem lehet mindent egy lapra feltenni. Három főbb üzletágra épül a tevékenységük: az egyik a számítógép-kereskedelem – erős leágazásaként nagy volumenű exporttal –, a másik a szoftverfejlesztés, míg a harmadik a szerviztevékenység – több önkormányzatnak, illetve multinacio­nális cégnek végeznek ilyen jellegű szolgáltatást.
– És a fejlődés sohasem állhat meg! – hangoztatta a cég vezetője.

Ajánlják magukat
– Ami a jövőt, illetve a terveinket illeti, van most például egy olyan, pályázattal is támogatott gázszimulációs programunk, amelynek segítségével meg tudjuk mondani, hogy egy hurkolt gázvezeték-hálózat bővítése, vezetékcseréje stb. esetén milyen csőátmérőket kell alkalmazni, hogy a nyomás optimális legyen. Meglehetősen speciális tudásról van szó, reméljük, más országokban is találunk rá érdeklődést!
– A háttér IT-szolgáltatásokat is szeretnénk bővíteni, partnereket keresünk például prémium szerver-üzemeltetési, -felügyeleti, illetve hálózat-menedzsment témakörökben – hívta fel a figyelmet Zoltán a cégük kínálta újabb lehetőségekre.

Családban marad
A PC-BoX igazi családi vállalkozás. Ahogy Dietrich Gábor fia és felesége, Marsi Zoltán fia és felesége is a vállalkozásban dolgozik.

Őrfi Ferenc